fredag 31 juli 2015

Packar inför Skottlandsresa

I morgon ska jag sätta mig på en buss för att vara ledare på sonens orkesterresa till Skottland.

Bussen kör genom Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna (24h) och sen åker vi båt till norra England och bussen tar oss därefter till Glasgow.

Väl i Skottland åker vi också runt en del (Glasgow-Oban-Fort Williams-Falkirk-Stirling-Edinburgh). Minst 3 timmar per dag blir det i bussen.

Det blir mycket sticktid alltså! Så jag funderar på hur många meter ungefär kan man hinna sticka per dag. Det beror ju på vilken stickfasthet man har också. I vanliga fall stickar jag ungefär 3-4h per dag och då hinner jag kanske 100m. Under de långa resdagarna kanske jag kan hinna sticka bortåt 300m?

Jaha, så vad ska jag då ta med mig?

Det jag har planerat sen länge att sticka på resan är Peerie Flooers av Kate Davies. Den ska påbörjas först när jag når Skotsk mark. Sticka med Jamieson-garn av en skotsk designer i Skottland :D

En enkel stickning att syssla med när jag gör annat samtidigt måste jag ha. Det blir Boxy av Joji Locatelli. Jag har kommit halvvägs på bålen innan jag ska dela upp för ärmarna. Den borde kunna räcka ett tag. Ärmarna är ganska korta på den så de blir snabbt klara. Om jag tröttnar på Boxy som pratstickning kommer jag att varva med ett par tunna Cloette's i grått Opalgarn som sonen ska kunna ha som orkesterstrumpor.

På vägen ner i bussen ska jag teststicka en mössa åt Rachel aka Porpoise Fur. Garnet jag ska använda köpte jag på syfestivalen från Naturgarn. Det är Titicaca, ett Highland Wool i DK weight.

Bara för att jag ska komma någon vart på Augusti månads UFO tar jag med mig Uppsalavanten som jag påbörjade för dryga 2 år sen. Förhoppningsvis kan jag peppa mig själv att sticka 5 varv om dagen...

En annan långsam stickning att bryta av med är Curiosa av CoopKnits. Jag har knappt kommit någon vart med dem alls. Det vore roligt att få dem färdiga. Jag tror att de blir riktigt vackra när de blir klara. Jag stickar dem i en fantastisk orange färg som Tant Kofta skapat.

Jag tänkte att Redford  (makens tröja) och min Epistrophy får stanna hemma. Jag har stickat så långt under semestern på makens tröja så den får vila tills jag kommer hem och Epistrophy tar för stor plats. Jag lägger nog med mitt handspunna garn om utifall att jag får slut på pratstickning. De blir Cloette's av dem också. Tror att garnet gör sig bäst så.

Så. Undrar om det räcker? Antagligen. Jag kommer dock inte att hinna köpa något garn, för vi får fullt upp med aktiviteter. Annars hade jag gärna velat besöka Ginger Twist Studios. Och ingen golf heller. Men det får bli vid ett annat tillfälle!

Resultat av Tour de Fleece 2015

Jag hann faktiskt spinna en del under Tour de Fleece. Jag fick ihop hälften av det garn jag behöver till en Whispering Island genom att spinna grått 2-trådigt garn från Ullspinneriets förgarn.

Dessutom spann jag ihop en sockmängd av den fina flerfärgade fibern från Porpoise Fur. Det blev 60g och 205meter. Räcker precis till ett par korta Cloette's socks!

När jag var ute med husvagnen spann jag på slända med en vacker fiber av Manduzana. Jag spann inte så mycket, men det blev till slut tvåtrådigt: 5g 21m. Det garnet kommer jag troligtvis att använda som mönsterfärg till ett par Astrid's Socks.


fredag 24 juli 2015

Astrid's Socks

I sommar har jag gjort ett mönster till ett par ankelsockar. Inspiationen har jag fått från kuddarna till en gammal munkstol jag fått från min farmor Astrid. Det är ett mönster som jag ofta har tittat på och facinerats över och nu tyckte jag att det var hög tid att utnyttja det mönstret till att designa ett par sockar.

Det var jätteroligt att ta fram alla mina Tant Kofta-färgade trekkinggarner och välja färger. Jag känner att jag kan sticka många fler av dessa ganska snart!

Sockan stickas från tån upp och uppåt med Magic-loop. Hälen skapas genom att först göra en hälkil och sedan minska för att skapa en hällapp.

Resultatet blir ett par sockar med så pass bra passform att jag faktiskt kan använda dem som sportsockar. Eftersom sockan finns i tre storlekar (bredder) hoppas jag att de ska passa många fötter! Längden är anpassningsbar.

Jag vill tacka alla mina teststickare för hjälpen med att sticka och ge konstruktiv feedback!

För att fira utgivningen ger jag möjlighet att köpa sockan till extra bra pris på Ravelry. Lägg mönstret i din korg och ange koden "july35" så får du 35% rabatt på priset!
Rabattkoden gäller även för mina andra mönster.

Hoppas du kommer att gilla Astrid's Socks lika mycket som jag gör.






måndag 13 juli 2015

Orutinerat

Kalla det orutin eller kanske ofokuserad packning. Men när jag packade mina stickningar till den här resan fick jag inte riktigt med det jag hade tänkt mig...

Jag packade min nyligen påbörjade Boxy av Joji Locatelli. En bra pratstickning eftersom varven är 390maskor och det är rätstickning runt i dryga 40cm. Jag har en bit kvar. Den är inte så jätterolig att sticka på hela tiden.

Makens tröja följde med också. Det är en Redford från Broklyn Tweeds kollektion BT man. Men. Jag packade inte med något extra nystan!!! Så jag kunde färdigställa ärmen jag höll på med men sen hade jag inget mer garn i packningen.

Min favoritsocka (den design som jag snart ska släppa) hade jag bara hälen och benet kvar på och tänkte göra klart det i husvagnen. Men. Den stickningen blev kvar i sovrummet eftersom jag använde den som sängstickning kvällen innan jag åkte.

Med mig tog jag också Uppsalavanten. Den har varit lite motig att sticka. För bara en dryg vecka sen fick jag repa upp halva vanten för att jag gjort ökningarna på tumkilen fel. Det är en sån stickning som man måste kontrollera nästan varje maska vilken färg man ska sticka. Så fort går det inte. Några varv har jag ändå stickat på den sen vi kom till Mariestad.


Så började jag också på CoopKnits mysterie-KAL som heter Curiosa. Den är så härlig att sticka och jag stickar den nu i Tant Koftas Trekking, en underbart vacker orange färg. Dock vill jag vänta med att påbörja ledtråd två eftersom jag tror jag vill göra en liten anpassning av mönstret på ledtråd två...

Och så har jag ju med sländan och lite Manduzana-fiber förstås så jag kan fortsätta att spinna Tour de Fleece.

Men som tur var fick jag ett infall precis när vi skulle åka så jag tog med två halva nystan Austermann som jag tänkte jag kanske kunde använda till att  sticka ett andra par i mina nydesignade strumpor. Så i morse när vi satte oss i bilen för att åka till Lidköping vid Vänern tog jag med det garnet och det har blivit dagens stickning. Jag har påbörjat hälkilen nu på dem :)

Nästa resa vi ska göra kommer vi att vara borta betydligt längre. Så då får jag nog skriva ner vilka stickningar jag ska ha med mig och komma ihåg att packa med extra nystan!!!

torsdag 9 juli 2015

Myser i husvagnen

Vi har semester och campar nu på Ekuddens camping i Mariestad. Det är vår första egentliga resa med nya vagnen och det gick smidigt att få upp tältet, trots att vi inte satt upp det sen förra året.
Nu sitter vi och lyssnar på sista delen av Sagan om Isfolket och jag har just stickat färdigt den första ledtråden på Curiosa, CoopKnits mysterieKAL. Det var en vecka sen den kom ut och andra ledtråden kom igår. Anledningen till att det gått så långsamt är bland annat att jag har haft fullt upp att ge ut mitt mönster Delta Wing Socks och jag har även ett till på gång att ge ut i slutet av juli.
En annan orsak är att jag valde ett garn till KAL:en i ett ganska mörk färg samtidigt som det var lite fluffigt. Det gjorde att det fina mönstret inte framträdde ordentligt. Så jag gick tillbaka till stashen och hittade fyra möjliga garner. Av dem valde jag ett orange vackert garn färgat av Tant Kofta. Trekking förstås :) Varje maska är en njutning för att det är så fantastiskt vackra färger i garnet!

Nu ska jag läsa mönstret och se hur jag ska sticka ledtråd två.

lördag 4 juli 2015

Delta Wing Socks utgivet

Jag har gett ut ett nytt mönster som heter Delta Wing Socks! Det är ett par sockar som är lätt inspirerade av flygplan :)



För att fira utgivningen får du 35% rabatt på båda mina mönster.
Uppge koden RELSEASE35 i kassan på Raverly så får dras rabatten av.


 


torsdag 2 juli 2015

Tour de Fleece

Ni har säkert hört talas om Tour de France, det stora cykelloppet som till sörsta delen körs i Frankrike. Bland spinnare på ravelry finns en utmaning där man ska spinna garn varje dag som TdF-cyklisterna tävlar. Och de dagarna som är lite längre eller tuffare för cyklisterna är det tänkt att även Tour de Fleece-deltagarna ska göra något extra.

Jag ska delta för första gången och jag är med i tre lag. Rookies, som är en allmän grupp. Sen ska jag även delta i lagen Porpoise de Fur (för att jag har fiber som jag köpte av företaget Porpoise Fur i London)  och Yarniacs (jag är aktiv i den ravelry-gruppen).

För mig är det nästan tillräckligt stort mål att spinna varje dag. Många av dagarna kommer vi dessutom vara på resa med husvagnen, så då kommer jag att få spinna på slända. Men de dagarna jag är hemma kommer spinnrocken Astrid att få jobba och målet är att jag ska spinna upp all Porpoise Fur-fiber innan TdF är klart.



Fibrerna jag tänkt använda är naturligtvis den vackra BFL:en färgad av Porpoise de Fur. När jag är på resande fot ska jag spinna Manduzanas handfärgade Polwarth/silke/kamel i färgerna Scarlet och Mossgrönt. Om jag spinner upp Porpoise de Fur-fibern kommer jag att fortsätta ett ljusgrått förgarn från Ullspinneriet. Som sen ska bli en Whispering Island-sjal av Curious Handmade.

Dags för en ny KAL!

Det var ju säkert nästan två månader sen jag var med i en MysterieKAL, eller hur. Då var det en Outlander-sjal som skulle stickas.

Nu är det dags för en MKAL för strumpor. Och de är inte skrivna av vem som helst utan av Rachel Coopey aka CoopKnit, som jag träffade i London under Fandango!

Jag blev så inspirerad av Rachel och hennes strumpdesigner. Jag ångrar stort att jag inte köpte någon av hennes böcker då. Så när jag i tisdags såg att hon hade en MKAL som började den 1/7 tvekade jag inte alls utan hakade på direkt. Jag såg också att flera svenska strumpstickare har startat. Det går att följa under taggen #CoopMKAL

Projektpåsen jag använder köpte jag av Rachel själv i London. Så jag gick inte tomhänt från hennes monter :)

Jag ska sticka strumporna i ett garn som jag faktiskt på Fandango. Det är Elen Sock, ett sockgarn i 100% BFL från Triskelion. (som inte ens är superwashbehandlat!). Man kunde tänka sig att de inte håller så bra om det är 100% ylle i garnet, men eftersom BFL har långa strån och garnet är hårt tvinnat ska det hålla. Jag får prova i alla fall. Färgen är helt magisk och helt omöjlig att fånga på bild. Det är i alla fall ett semisolitt garn i en djupt mättad petrol-aktig nyans. Så vacker!