tisdag 14 april 2015

Flerfärgsstickning

Flerfärgsstickning är jättevackert! Och det är underbart att se ett flerfärgsmönster växa fram.

Foto: Jannika Hammarbrink
Dock kan det vara lite besvärligt eftersom den tråden som inte blir stickad måste löpa bakom stickningen. Den tråden får inte bli för sträckt, för då blir stickningen bubblig. Något som kan vara extra besvärligt är när man blandar flerfärgsstickning med enfärgad stickning. 

För att lösa det använder jag oftast olika storlekar på stickor. Sådant är så enkelt när med utbytbara tippar. 

Ovan syns en bild på min första Pebble | Cliff. Under mönsterstickningen använde jag faktiskt fyra olika storlekar på stickorna. Den är stickad uppifrån. Det första partiet vid halsen stickade jag med stickor 2.75mm. Mönstret där det är varannan maska använde jag 3.5mm. När det var var tredje maska mönsterfärg använde jag 3.25mm och till sist till kroppen var jag tvungen att gå ner till stickor 2.5 för att det inte skulle bli en bubblig övergång till det enfärgade.

Det var nog lite extremt... Men det funkade och till och med jag är nöjd med resultatet.

Just nu stickar jag strumpor med mönsterfärg. Jag har dragit mig lite för det eftersom jag vet att jag sitckar hårt och mina vrister är höga, så jag är orolig för att jag inte skulle få över strumporna över hälen när jag var klar.. Men jag började med lite lättare mönster som Furuvikssockan och nu hakade jag på Stickamera och Dödergöks Mysteriesocka Marit.

På bilden kan man se att det inte har dragit ihop sig där jag stickat mönster. På den här sockan har jag följt mönstret avseende antalet maskor, som ökas när sockan övergår från enfärgad till flerfärgad. Men förutom det har jag ändrat stickstorlek. Jag har stickat de enfärgade partierna i 2.25mm, som är min standardstorlek på sockgarn. Men de flerfärgade partierna har jag stickat med sticka 2.5mm. 

Utöver det försöker jag sträcka de maskor som just blivit stickade för att få tråden som löper på baksidan lagom lång. 

Till sist vill jag visa ett par bilder hur jag brukar hålla trådarna på handen. Det fungerar i alla fall bra så länge man använder två trådar. 

Den tråden som är dominant i mönstret håller jag närmast stickningen. 

Dessutom håller jag den dominerande tråden lindad runt både pek- och ringfinger. Mönsterfärgen ligger runt pek- och långfinger ihop. Det gör också att mönsterfärgen inte sträcks lika mycket som den dominanta färger och tråden på baksidan tenderar att sträckas mindre. 

Hoppas att ni får användning av mina tips och lycka till med flerfärgsstickningen! Jag kan verkligen rekommendera att börja med ett par vantar, kanske någon ur boken Vantar för alla årstider?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar