lördag 27 april 2013

Sticklördag

I Norrköping ordnade stadens två stickcafégrupper en Sticklördag idag. Arrangemanget kan på ytan synas ganska enkelt. Affärerna Garn-Netto från Linköping och Popsi från Norrköping var inbjudna. Dessutom fanns Johanna Wallin, designern som gett ut böckerna om Småvarmt. Det bjöds på hemgjord soppa med bröd till lunch och så fika förstås!

Vilken energi det var i lokalen! Vi satt i en matsal och det pågick garnarbete överallt. Alla hjälpte varandra med det som man kunde bidra med. Det bildades små grupper här och var för lite olika tekniker som man kunde delge varandra såsom dubbelvirkning, uppifrånochner-kofta, dubbelstickning osv.

Vi gick runt och fick inspiration av varandras arbeten och naturligtvis kunde vi också shoppa lite garn av försäljarna.

Jag stod en lång stund stund och pratade med Johanna Wallin innan jag förstod att det är hon som designat Småvarmt :) Det var lite lätt pinsamt men lite roligt också. Hon har skapat helt fantastiska designer. Jag blev speciellt förtjust i ett par muddar med Fair Isle-mönster som jag köpte mönstret till. Visserligen är små stickade saker inte riktigt det jag stickar helst, men det blir ju bra presenter att ge bort.Av Inger på Garn-Netto köpte jag ett nystan med Austermann Step Sockgarn som jag hade tänkt att använda till en sjal som heter Hitchhiker. Garnet är ovanligt mjukt för att vara ylle, det innehåller både aloe vera och jojobaolja, men jag är så löjligt känslig mot sticksiga plagg så jag kanske ändå behöver ha merinoull runt halsen. Det är möjligt att det får bli sockar av garnet i alla fall. Jag har ingen brådska att bestämma mig. Jag har ju projekt att jobba med sålänge.Trots att det var så billigt att delta i Sticklördagen fick arrangörerna pengar över och de ordnade ett lotteri med jättefina priser. Och jag vann!!! Det blev ett jättefint svart lingarn! Jag tror det var Linea. Riktigt vad det ska få bli av det återstår att se. Idéer mottages tacksamt :)Men jag gick inte bara runt och pratade och inspirerades utan jag hann med lite stickning också förstås. Det blev mycket tänka och snälla Anna Q hjälpte mig som bollplank. Det är nämligen så att min Shellseeker förstås inte stickas  i orginalgarnet, utan i ett tunnare garn. Så för att få till rätt antal maskor på ärmar respektive kropp behövde jag tänka till lite. Till slut kom vi fram till att jag behövde ungefär 15-20 maskor till på vardera del, så då kunde jag fortsätta med raglanökningen som jag gjort hittills. Varven börjar bli lite långa nu, dryga 300 maskor, så nu tar det ett tag att sticka ett varv. Jag ser verkligen fram emot tills jag får dela ärmar och kropp. Då blir det i alla fall bara 230 maskor till bålen.

Tiden gick alldeles för fort och till slut var det dags att åka hem igen. Egentligen var det nog bra att det inte höll på längre för jag var förvånansvärt trött när jag kom hem. Jag hade riktigt tur för min käre make fixade middagen idag så jag fick softa lite innan maten.

Jag vill rikta ett stort tack till Kine och Anna Q som var eldsjälarna bakom den underbara inspirationsdagen! Jag hoppas att det blir fler tillfällen framöver!

8 kommentarer:

 1. Tack för allt beröm! Det var en underbar dag och jag hoppas och tror att vi ses snart igen!
  Kika gärna in hos mig också, även om min blogg just nu mest handlar om trädgård! / Anna Q

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kikat in hos dig, attans så effektiva ni är i trädgården :)

   Radera
 2. Så trevligt att läsa ditt inlägg om den fantastiska sticklördagen vi fått vara med på idag. Även jag kände mig trött när jag kom hem och har inte orkat skriva något ännu, men det kommer. Hoppas verkligen det blir fler tillfällen att sticka tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser också fram emot fler stickdagar. Det pratades även löst om en helg, fast det blir nog längre fram. Det vore också roligt!

   Radera
 3. Tack till dig för tipset om Electric sheep poden, har lyckats lära mig hur man lyssnar på podar och laddat ner och lyssnat på ett avsnitt och det kommer att bli fler men nu börjar ögon locken bli tunga så det får vänta till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon är helt underbar, du måste leta upp avsnitt "Ep.34 Panto The Christmas show" Man behöver höra på den första Panton för att kunna förstå det brittiska fenomenet.

   Radera
 4. Även jag var trött efter denna härliga sticklördag! Men härligt glatt trött! Tänk att 35 tjejer har så roligt tillsammans med garn och stickning och annat handarbete som gemensamt intresse! Vi hoppas ju att kunna göra om det till hösten - kom gärna med idéer för att gör en sticklördag så härlig som möjligt! Vad heter det garn du hade i tröjan och som inte sticks? Har redan glömt det! Hoppas vi ses någon kväll på caféet!/Kine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använde Manos Silk Blend. Ett jättehärligt garn, men det blir lite större efter blockning. Jag har en känsla av att merino funkar så. Måste kolla upp det.
   Jag ska klura om jag kommer på något om vad som kan göra en sticklördag ännu bättre :)

   Radera