torsdag 12 november 2015

Poddradio, mina favoriter

Stickpoddar och nån vanlig podd

När jag stickar lyssnar jag jätteofta på poddradio, dvs ljudfiler som utgivaren själv lägger ut på nätet och lyssnaren kan prenumerera på.

Den första stickpodd jag hittade var Elin och Karins Stickpodden. Det var mitt första steg in i stickandes nörderi. Sedan kom StickWithUsPodcast som sände 20 underbara program under en sommar. Jag blev verkligen inspirerad av de fyra tjejerna som öppnade upp en ny nivå av nördighet i min sticking och jag "levlade" ordentligt den sommaren :)

Genom olika vägar har jag hittat mina favoriter bland stickpoddar. Det finns säkert massor med andra bra podcasts som jag ännu inte har upptäckt, de är säkert också bra :)
Jag börjar med dem som är aktiva just nu.

Svenska poddar

Nördic Knitting
Detta är nog min svenska favorit just nu. Heléne och Johanne berättar om underbart långsam och krånglig stickning på ett fantastiskt sätt. Varje avsnitt berättar om ett mycket intressant område inom stickning. De berättar om både klassisk och modernare stickning. De är mycket pålästa och slår ofta hål på gamla myter om stickning. De bjuder också in andra duktiga stick-profiler till podden.

Rätt avigt
Journalisten Julia Skott med stickompisarna sitter och pratar i olika konstellationer. Julia är en mycket kompetent moderator och håller ihop diskussionerna så att de flippar ur bara lagom mycket. Det känns som om man sitter med på deras stickafé och man är nästan med i diskussionerna. På den senaste tiden har de också börjat intervjua andra intressanta människor.

Anja och Julias podcast
Ingen stickpodd men mycket givande både som personlighetsutveckling och underhållning.
Anja och Julia är skådespelare på Stadsteatern resp Dramaten. De träffades när de spelade in Sune i Grekland. De bjuder mycket på sig själva och podden är mycket väl värd att följa. Det är lätt att dra paralleller från svårigheter de har som medelålders kvinnor i sitt yrke till andra proffesioner.

Engelsktalande stickpoddar

Curious Handmade
Helen Stewart är från Australien men bor i London. Hon startade sin pod i samband med att hon sade upp sig från sitt kontorsjobb och startade eget. Hon har jobbat mycket målmedvetet och är professionell i allt hon gör. Jag har följt hennes podd i nästan två år och det är häftigt att höra hur hon har utvecklat sitt företag. Podden är välgjord och hon blandar avsnitt där hon sitter och berättar själv om sin design och sin sticking med att intervjua intressanta personer inom den engelskspråkiga stickvärlden. Att jag träffat henne IRL i London gör det bara ännu roligare att följa hennes kreativa arbete via podden. Helen fick pris nyligen på UK Podcasters Award för bästa pod inom "Games and Hobbies".

Knit British
En av dem jag börjat lyssna till nyligen är Louise Scully. Hon är  är från Shetland men jag tror att hon bor i Edinburgh just nu. Hennes syfte med podden är att locka fler att sticka med brittisk eller lokal ull. Det är underbart att lyssna till hennes tankar runt lokalt stickande och inte minst att inspireras av hennes berättelser från Shetland.

Shinybees
Jo Milmine bor norra England och blandar stickning med komiska inslag. Jag har inte följt henne så länge men tycker att hon är riktigt bra. Jag håller på att lyssna ikapp gamla avsnitt samtidigt som jag lyssnar på de nya. Jo vann också pris på UK Podcasters award, för "mest engagerade publik"

Yarn in the City
Arrangörerna bakom Great London Yarn Crawl är Rachel och Allison. De är från USA respektive Canada och jag har fått uppfattningen att de båda jobbar heltid med design och garn. Förutom att sticka och designa, spinner de också, vilket jag tycker är roligt att lyssna till när jag är nybliven spinnare. Man får reda på många event som är på gång runt om i Storbritannien och jag blir väldigt sugen på att åka över någon gång.

Yarniacs
Gayle och Sharlene bor i Santa Cruz i Kalifornien. De har poddat i snart fyra år varav jag har följt dem i två. De har ganska fasta punkter i sin pod och ändå får de avsnitten att bli intressanta. De arrangerar också regelbundet knit-a-longs. Gayle är lika svår på KAL:ar som jag. Deras grupp på ravelry ger extra boost för att "lära känna" dem och även de andra lyssnarna.

Knit1Geek2
Gillar man andra nördiga saker förutom stickning såsom Sagan om ringen, Avengers (och andra Marvel-produktioner), Harry Potter mm är denna podd helt perfekt! Maggie och Karen bor i Kanada och sänder inte så ofta längre, men jag gillar kombon av superhjältar och stickning. Båda spinner också en del. Bland annat deltog de i en Sheep-to-Shawl-tävling förra året under namnet "Agents of Sheep" ;)

Knit more Girls
Gigi och Jasmin är mor och dotter. Ibland deltar också Jasmins dotter som är i femårsåldern. De har poddat länge, sen 2008. Jag har inte lyssnat till den så länge så jag har inte riktigt kommit in i podden. Eftersom de talar en den om spinning vill jag gärna lyssna till den. De har en professionell inställning, fast jag har lite svårt för att Jasmin ibland får dra orden ur Gigi.

Lyssningsbara poddar som inte är aktiva, men finns kvar att lyssna på.

Stickpodden
Karin och Elin kommer alltid att vara min ingång till stickning och poddar så på det sättet är de speciella för mig. Just nu poddar de sällan eftersom Karin nyligen födde barn. Jag gillar blandningen de erbjuder men ibland flippar de ur och det kan bli lite väl fnissigt. Jag uppskattar extra mycket delarna där Karin delar med sig av sina yrkeskunskaper kring djurhållning.

Knit.fm
Seriösare podd får man leta efter. Pam från Quince & Co och Hanna från Knitbot sände under en tid avsnitt som var i rent utbildningssyfte. Riktigt kvalitativa avsnitt som tål att lyssna till många gånger. Eller vad säger ni, ett helt avsnitt om stickfasthet! Ett måste för varje stickare som vill lära sig mer!

The Knit Wits
Jag har aldrig hört en podd med bättre ljudkvalitet! Synd att de inte sänder längre. Men det finns 36 avsnitt som är ganska tidlösa och funkar att lyssna till även om de är några år gamla. Det är otroligt underhållande och även lite seriöst. De som talar är Karin och hennes man Rick. Rick har ett förflutet som radiopratare och jobbar med voice over, så även om han inte kan något alls om sticking till att börja med blir podcasten både underhållande och professionell.

The Electric Sheep
Detta var den första engelsktalande podden jag fastnade för. Den är helt otrolig. Det är väldigt synd att hon valde att sluta podda, men över tre års poddande gör att det finns drygt 100 avsnitt att lyssna till. Personen bakom podden The Electric Sheep kallar sig Hoxton Handmade för att hålla på sin anonymitet. Varje avsnitt inleder med en betraktelse som kan vara seriös eller handla om hennes "kompis Electric sheep" som bor på taket och har för sig alla möjliga hyss. Helt underbar lyssning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar