lördag 7 november 2015

Handla lokalt?


När jag går på affären hamnar jag ofta i läget att jag kan välja mellan två sorters produkter. En lokal och en importerad. Till exempel fanns det i veckan skogschampinjoner från Östergötland i smaken liknar Portobello. Det fanns också Potobello från Polen. Jag valde skogschampinjonerna för att jag vill försöka gynna lokalt företagande och förhoppningsvis har svampen inte åkt lika långt. Den kronan det skiljde på hektopriset bedömer jag att jag har råd att lägga till min matbudget.

På samma sätt vill jag tänka när det gäller garn. Men det har visat sig att det är inte alltid så lätt.

Alla större svenska producenter jag har varit i kontakt med har importerad ull eller spinner i låglöneländer. Man skulle ju kunna tänka sig att t.ex. Järbo Gästrike skulle vara svenskt. Jag tyckte i alla fall att det lät så på namnet. Men det är det inte.

Vi har förstås våra mindre spinnerier såsom Sokustens Spinneriverkstad, Östergötlands Ullspinneri eller Ullcentrum från Öland bara för att nämna några. Det finns många fler små spinnerier som kämpar på och jobbar med lokal ull. (kommentera gärna dem ni själva känner till så jag jag sammanställa en lista sen)

Stora delar av den ull som klipps varje år i Sverige bränns upp eller grävs ner för att det inte är värt för fårbönderna sälja ullen. Jag trodde ett tag att det var för att vi inte har någon direkt ullmarknad i Sverige såsom de har i t.ex. Norge eller Storbritannien. Men det har visat sig att även brittiska fårbönder får så dåligt betalt för sina fällar att de struntar i att skicka sin ull till ullmarknaden.


Ull är ett fantastiskt material som andas och kan bära mycket fukt innan det känns blött. Så länge man inte är allergisk mot ull finns det många olika sorters  svensk ull som passar de flesta. Alltifrån den mjuka finullen som går få i Ullspinneriets Visjö eller Solkustens Jämtland till lite mer klassisk ull som i Ullcentrums garner.

Jag förstås ingen lösning på hur vi ska ta tillvara på mer av vår svenska ull men en start kan vara att fråga hos din lokala garnaffär nästa gång du är där varifrån ullen kommer och var den är spunnen. 

Ta gärna ställning själv till om du vill stödja den lokala tillverkaren eller inte. Eller varför inte, be dem ursprungsmärka på garnhyllan, precis som man gör i grönsaksdisken på matvaruaffärerna?

1 kommentar:

  1. Bra och viktigt inlägg,Anna.På födoämnen anges ursprungsland.Garnbanderollen säger ofta inte mer än tillverkningsland,sällan var ullen kommer ifrån.:)

    SvaraRadera