söndag 22 november 2015

Handla lokalt, del 2

Att handla garn lokalt innebär naturligtvis så mycket mer än att enbart garn som är tillverkad av svensk ull, som jag skrev i första inlägget om att sticka lokalt. Sverige är såpass litet land är det viktigt att vi stödjer all typ av lokal, ullrelaterad företagsamhet.

Vilken typ av företag tänker jag på då?

Det till exempel vara att någon importerat fiberg eller garn som de sedan förädlat till exempel genom att färga det. Många av våra svenska färgare (indie dyers) bor på ställen med hög arbetslöshet. Att de har lyckats att bygga upp ett företag av något som de brinner för gör mig grymt imponerad!

Malabrigo i vår LYS
Det finns förstås också flera svenska internetbaserade affärer som tar hem varor som är nya för oss svenskar, eller varor för vilka marknaden inte är så stor. Det tillför mycket för oss stickare och gör att vi kan få tag på garner och tillbehör som annars måste beställas till höga fraktkostnader långt bortifrån. Dessa företagare är också verkligen värda att stödja.

Men basen i vår hobby får vi inte glömma bort: vår Lokala Garnaffär! Det är här vi har möjlighet att se färgerna i verkligheten och klämma och gosa på garnerna så mycket vi orkar. Om vi väljer bort att handla hos vår lokala garnaffär finns stor risk att den inte finns kvar länge till. Visst vore det väldigt trist att få åka miltals för att se garner i verkligheten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar