söndag 27 oktober 2013

Ny bok: The Rhinebeck Sweater, Ysolda with friends

 Samtiga bilder i detta blogginlägg är hämtade från boken Rhinebeck Sweater med tillstånd av Ysolda Teague som innehar copyright.För en tid sen såg jag att Ysolda Teague hade lagt upp en ny design på en kofta på Ravelry. Jag blev jättenyfiken. Ganska snart insåg jag att den inte gick att köpa separat utan ingick i en bok som inte kommit ut än. Sen läste jag Thea Colemans blogg där hon beskrev ett samarbetsprojekt med Ysolda och det visade sig att att den tröjan skulle vara med i samma bok. Jag förbeställde boken och väntade otåligt. I förra veckan fick jag E-boken  och jag har hunnit bläddra lite i den i väntan på pappersboken som kommer ut i november.

Det är inte bara Ysolda och Thea som har jobbat ihop. Ysolda har samlat inte mindre än elva designer i sitt projekt. Bokens tema är att alla designer har skapat var sin tröja som de gärna vill ha på sig när de går till en höstmarknad som i folkmun kallas Rhinebeck. Den heter egentligen New York State Sheep and Wool Festival och håller till i Rhinebeck, därav namnet.Boken heter också The Rhinebeck Sweater och vill du få en försmak, så finns det en "Lookbook" på nätet där man kan bläddra för att se bilderna på alla tröjor i boken. Den riktiga boken består av 185 sidor med fina bilder, berättelser och mönstrena på tröjorna.

Varje designer har ett eget kapitel i boken där Ysolda intervjuar sin kollega, om deras verksamhet i allmänhet, deras erfarenhet om Rhinebeck och om tröjan de designat.

Jag upplever att boken är mycket personligt skriven och jag kan verkligen tänka mig att ha den på soffbordet att bläddra i. När det gäller mönstret i boken tycker jag att flertalet är mycket fina. Många av dem framkallar ett stort sticksug hos mig :)

Ysolda Teague kallar sin kofta Pumpkin Ale och är stickad på ett lite annorlunda sätt. Man börjar med ryggen som är kabelstickad och sedan plockar man upp maskor på sidorna och stickar framstyckena på tvären. Ärmarna stickas med förkortade varv uppifrån och ner. Jag tycker att den verkar riktigt mysig.


Thea Coleman har gjort tröjan Beekman Tavern. Den påminner mycket om en härlig, klassisk, kabelstickad tröja (även kallad Aran-tröja) med några roliga detaljer: båtringning och en knapp i halsringningen. Den stickas nerifrån och upp med raglan-ok. Den skulle jag vilja börja med så fort som möjligt :) Jag skulle tro att den nog är väldigt snygg i Tweed-garn!


Amy Herzog är ju känd för att designa tröjmönster som är snygga på alla kroppar. Maple Cotton Candy verkar inte vara något undantag. Den är stickad i delar: Amy tycker att man får en snyggare passform om man jobbar i den tekniken. Själv föredrar jag tröjor jag slipper sy ihop. Men denna skulle jag nästan kunna tänka mig att sticka ändå. För den är så otroligt snygg. Den är stickad i en gles mosstickning.
Nedan finns bilder de andra tröjorna som har hamnat i min favorit-lista på ravelry.Cheryl BurkeDuchess


Laura NelkinArtichoke French


Gudrun JohnstonPippin

10 kommentarer:

 1. Blev lite kär i Artichoke French. Som om jag skulle behöva fler tröjmönster på vilja-göra-listan. Kan tom tänka mej den i tweed. Och jag gillar inte tweed (eller ?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den är mysig (och så är den ju så härligt grön :D)
   Jag känner igen det där. Det finns ju så mycket som lockar sticksuget!

   Radera
 2. Åh den bara måste jag sätta upp på jullklappaslistan! Tack för tipset.//Vuxenmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att kunna inspirera, precis som du gjort med ditt senaste inlägg :)

   Radera
 3. Ursnygga koftor och tröjor. Artichoke verkar häftig - tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är en läcker blandning. Kul att bidra till med inspirationen :)

   Radera
 4. I've bought this one as well, I was so surprised to receive it even before 6th of November. It looks lovely and now it's a hard time deciding. My favorite must be the Aunt-swearter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes it is really hard to decide which one to knit first :) And the compilation is so well made.
   Good luck with your knitting!

   Radera
 5. Hej Hej!
  Nu hittade jag till dig :-)
  Vilka härliga tröjor!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit :)
   Jo, visst är de underbara :)

   Radera