onsdag 5 februari 2014

Stick-LAN i Djupsjöhult

Vi har kallat det för Stick-LAN, men den tonåriga dottern sa att vi hade ju inget LAN, vi gick ju och lade oss och sov!

Länkat från bjorkofriskola.se
Men för att ta det från början. Jag läste på Online Stickcafé i höstas om ett gäng hade haft StickLAN. Det tyckte jag lät så roligt att det ville jag också vara med på.

Att sitta och vänta på att "någon" anordnar är inte riktigt min stil. Dessutom kom jag på att på mina barns skola finns ett jättemysigt fritidshus som skulle vara perfekt för enklare övernattning. Det hyrs ut till ett överkomligt pris också.

Huset är ett gammalt skolhus som flyttades till Björkö Friskola på 90-talet. Bottenvåningen är det Fritids och på övervåningen Lekis. Kök finns och gott om golvyta att sova på.

Rummet där vi satt och stickade
Så jag började att gå ut i Stickcafé Norrköping där jag har träffat så många mysiga stickerskor i alla möjliga åldrar. Det var med dem jag var på Sticklördag i våras. Det var knappt 10 tjejer som vill hänga på! Där fanns en bra grund. Men jag tyckte vi gott kunde vara några fler så jag pratade med Stickcaféet på Garn-Netto (min lokala garnaffär) och där var det några till som hakade på. Även en av innehavarna av Garn-Netto ville vara med. Totalt blev vi 16 stycken. Det var precis lagom många!

Vi delade upp arbetet med mat och städning mellan oss innan och jag och min kompis Elin planerade och handlade maten innan. Många kassar mat blev det. Det var knappt att vi fick plats med sakerna i kylskåpet ;)

Eftersom det normalt vistas mindre barn där finns det inte så många stolar för vuxna. Så packlistan innehöll en del... luftmadrass med sovgrejor, stickningar, garner, stol och kläder.

Vi träffades lördag morgon och installerade oss i lokalerna. Efter lite kaffe och te körde vi en presentationsrunda och högg in på våra stickningar. Vi satt i lekrummet på bottenvåningen det fanns några försäljningsbord, inte bara från GarnNetto utan även från Made by Jannika och Vadstena Ull&Garn. Så vi hade möjlighet att fylla på garnförråden.

Lite av GarnNettos bord

Delar av lotteriet
Tack vare GarnNetto hade vi fått grunden till ett litet lotteri. Alla som ville vara med på lotteriet fick bidra med valfritt garn. Dessa garner delade vi upp i högar och lottade ut efter middagen. Det var många fina garner. Själv vann jag ett nystan med ett mellantjockt sockgarn. Det kommer väl till användning eftersom jag ska sticka mycket sockar det här året i "Socks with Sarah".

Många hade med sig böcker hemifrån och det blev mycket prat om inspirerande mönster. Vi hjälpte varandra med tekniktips på ravelry och instagram. Naturligtvis stickade vi också. Massor. Det var verkligen roligt att se allas alster och det är så härligt när man är så många som kan hjälpas åt. Alltid finns det någon som har svar på den frågan man har för tillfället.

Fotograf: Kristina P

Jag hade med mig många stickningar men mest stickade på sjalen Follow Your Arrow, koftan Nanook och ett par tå-upp-sockar. Men jag stickade inte bara. Jag hade fått låna en slända av en kompis och köpt jättefint färgad ull av Manduzana. Jag stod ut med att spinna på sländan i en dryg kvart eller så, sen gick tråden av hela tiden... Då var Lotta snäll och lånade ut  sin fina spinnrock till mig. Där satt jag nästan en timme och efter att ha försökt att få till en fin tråd med långa drag upptäckte jag helt plötsligt att det var helt naturligt för mig att forma ullen med korta drag. Men drake så ont det gjorde i tummarna till slut. Jag fick hjälp att tvista garnet tretrådigt och gjorde en liten härva. Jag fick ihop 8 gram garn som var c:a 15 meter tre-trådigt :D
Vartefter kvällen led droppade tjejerna av till sina luftmadrasser på övervåningen. Jag och Lotta stod ut längst och till sist kröp även vi till kojs. När jag kom ner på morgonen var frukosten redan framdukad och vi fick snart sätta oss i våra stolar och sticka igen. Några hade sovit hemma i sina egna sängar och de dök upp strax efter frukost.

På eftermiddagen fick jag massage av eftersom en av deltagarna hade med sin massagebänk och erbjöd oss klassisk massage. Det var skönt för en stel nacke!

Under ett stickevent måste man väl börja på en ny stickning? Inte minst, lära sig något nytt. Jag fick jättebra hjälp av Marita som lärde mig att göra en lettisk fläta. Det är början på vantarna Signe ur den underbara boken Vantar för alla årstider.

Jag hade med mig 5-6 nystan med mig till lotteriet. Men jag fyllde förstås på förrådet lite också. Jag hittade ett härligt sjalgarn i handspunnet silke från Heaven's Hand och tre
nystan med sockgarn. Jag passade på att köpa ett fint garn till Stickameras Hemlisbyte jag är med i. Det är förstås inte med på bilden, det är ju en hemlis!

Alldeles för fort blev det eftermiddag och det var dags att packa ihop, städa och säga hej då. Trots lite sömn var det en underbart energigivande helg. Många av oss vill gärna göra om det, och det kanske kan bli så :)
6 kommentarer:

 1. Så mysigt det låter. Härligt att få umgås ostört med likasinnade och utbyta idéer och inspireras. Kul att få med försäljare och massör också.
  Jag föredrar en blandning av att sy, sticka och kanske brodera, men jag förstår att detta lockar sticknördar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi hade det verkligen jättemysigt. Kul att jobba med så olika tekniker som du gör. Än så länge dominerar stickning för mig, kanske mest för att det är något som får plats i vårt hus. Skulle jag sy ville jag nog ha någon plats där symaskinen kunde stå framme jämt. Det får bli när barnen flyttar hemifrån om 10-15 år eller så :)

   Radera
 2. Försvann min kommentar? Jag försöker igen...
  Så underbar idé. Jag skulle gärna åka på stickLAN, bara jag fick sova...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man behöver ju inte vara så hård på LAN-reglerna ;) Och vi straffade inte dem som somnade, vi är ju snälla stickerskor! :D

   Radera
 3. Det låter helt fantastiskt trevligt. Vi ska ha ett den 22-23 mars. Ska bli kul.

  SvaraRadera