onsdag 27 maj 2015

I Knit Fandango i London

Scroll down for English version

Under Kristi Himmelsfärdshelgen åkte jag på kör-resa till England. En helt fantastisk upplevelse som kanske kan beskrivas i ett separat inlägg :) Vi hade ett späckat schema, men fredagen den 15:e maj ordnades en resa till Cambridge som jag avstod eftersom jag redan varit där tidigare.

Så jag hade en dag ledigt och tänkte mig att jag skulle ägna mig åt något garnrelaterat, antagligen i London, eftersom vi bodde i St Albans, bara 20 minuters tågresa från St Pancras/Kings Cross. Och jag hade sån tur, för en av de garnaffärer jag tänkt besöka, anordnade en liten garnmässa med 50 utställare, I Knit Fandango, inte långt från Victoria Station.

Så jag gav mig iväg till St Albans station och lyckades få tag på en biljett som skulle gälla hela da
gen på både tåg och tunnelbana. När jag kom till St Pancras hittade jag enkelt till tunnelbanan och tog mig till Victoria. För att slippa trafikmyllret gick jag på bakgatorna till Royal Horticultural Hall. Och vilka bostadsområden jag vandrade i: otroligt lyxiga hus med bara fina bilar på gatorna.

Det var lätt att hitta och jag tog mig in. Köpte också en tygpåse, jag tänkte att det skadar inte att ha att bära garnet i :)

Jag hade satt upp en ungefärlig budget för vad jag tillät mig att köpa, för annars går det lätt överstyr på sådana platser. Dessutom väljer jag mer noggrant vad jag köper. Mitt mål var att handla till max tre par strumpor, en sjal och ett valfritt, mindre projekt. Också gärna lokala garner.

Det första jag gjorde när jag kom till mässan var att leta upp Jon Dunn-Ballams monter. Han har företaget Easyknits och han färgar helt fantastiskt vackra garner. Snabbt som tusan grabbade jag två stycken av hans nya självrandande garn Gobstoppers. Ett till mig och ett till min vän Gax. Jag stod ganska länge och pratade med honom och hans man. Jag fick också nöjet att träffa deras snälla släthåriga tax. Efter jag klurat lite till bestämde jag mig för att också köpa en fantastikt vacker "Sushiroll", eller Sockblank som det också kallas. Ett tredje nystan köpte jag faktiskt också: en helt fantastisk orange härva garn i DK-tjocklek av BFL och silke, Splendour DK . Så redan där hade jag handlat till tre par sockor :)

Efter det gick jag och strosade lite på mässan och hittade Wollmeises monter. Då kunde man tro att jag skulle köpa något där, men folk var som galna i montern och slet och drog i härvorna och handlade hur mycket som helst, så jag tappade faktiskt sugen att köpa något. Ett tag höll jag i ett par grå härvor, men lade tillbaka dem. Om jag bara skulle få köpa till två projekt till skulle det vara något riktigt extra, och Wollmeise kändes inte så speciellt just då.

I en monter bredvid hittade jag Purpoise Fur som färgar fiber. Till mässan hade hon inriktat sig på fiber till Tour de Fleece som hon ska ha ett lag till. Den specialfärgade fibern kändes som lite för svår för mig som nybörjare, men jag hittade en otroligt vacker topp av BFL som har långa fibrer och ska vara lätt att spinna med för nybörjare.

Därefter träffade en väldigt trevlig utställare från Edinburgh som kallar sig JavaPurl på ravelry, hon har podden GeekyGirlsKnit tillsammans med sin 15-åriga dotter. Hon designar också riktigt härligt nörd-inspirerade sockor: mycket från Doctor Who men även Outlander.

I en annan monter sålde de ChiaoGoo-stickor och jag passade på att komplettera med de 4.5mm-stickor jag blev av med på flygplatsen i Lisabon. Samtidigt hade jag tänkt att köpa sock-stickor (dvs 2.25mm rundstickor) men jag kom av mig och lade tillbaks dem.

Sen var det dags för mig att träffa Therese som arbetar för Love Knitting i London. Vi tog en macka, lite te och pratade mycket om stickning i allmänhet om indie-designers i norden i synnerhet. Det var väldigt härligt och givande!

Jag hade mer att se på mässan gick runt och tittade på massor med fina montrar när jag helt plötsligt fick ett meddelande på Ravelry att Helen Stewart med podden Curious Handmade var på väg till mässan och gärna ville träffa mig :o Så passande att jag hade på mig hennes Pebble Beach, som jag teststickade åt henne nyligen i Tant Koftas Filisilk :D

Jag blev alldeles starstrucked och vi bestämde träff vid en monter. Vi hälsade, hon tog kort på min sjal och gick runt lite tillsammans på mässan. Hon presenterade mig bland annat för Linda med Kettleyarn Co från Hastings som färgar underbara garner. Där hittade jag et heeelt otroligt vackert grått garn, Islington DK är som flytande silver! Tre härvor blir lagom för en Marin till mig.

Sen skulle Helen fika ihop med Therese, som jag träffade tidigare, och de frågade om jag ville följa med dem och jag tackade förstås inte nej. Samtidigt passade jag på att lägga upp till ett par sockor Easyknits vackra självrandande Gobstopper-garn.

När vi var klara var det bara en timme kvar till stängningsdags. Perfekt för en sista runda till de montrarna jag inte redan besökt. Jag pratade lite med sockdesignern Rachel på CoopKnit, Dani på Lioness Art (arrangör av Unwind Brighton), Estelle på Midwinter Yarn som säljer skandinaviska garner och Louise på Spin City som tillverkar otroligt vackra sländor.

Mitt sista inköp blev hos Carmarthen på Triskelion Yarn från Wales. Han färgar djupa toner och ett av hans sockgarner är helt i BFL. Det ska vara spunnet på så sätt att det ändå håller för att använda som sockar. Jag köpte en härva Elen Sock i en mättad grönblå nyans. Det kan bli ett par läckra sockar.

Jag insåg att det var nästan bara garn med gjort av BFL-fiber. Inte så konstigt kanske eftersom det är en vanlig brittisk fiber. Dessutom är det en hållbar fiber och passar sig bra för sockar.

En liten projektpåse från CoopKnit med texten "the neverending quest for warm feet" och en bok om stickning och hälsa fick också följa med hem. Jag glömde bort tiden och upptäckte helt plötsligt att utställarna började packa ihop :o Då var det förstås dags för mig att lämna mässan också.

Jag tog det lugnt tillbaka till St Albans och passade på att besöka Kings Cross platform 9 3/4. Om du är en Potterhead vet du vad det är för speciellt med det :) Det fanns förstås en souvenirshop och jag passade på att köpa ett par souvenirer till familjen som gillar Harry Potter lika mycket som jag!


Allt som allt var det en helt underbar dag och jag är så nöjd med varje sak jag köpte under dagen! Det var fantastiskt att få möta så många människor jag hört så mycket om tidigare.


English
Two weeks ago I went to a choir trip to St Albans in England. I had a free day on friday and I realised that there was a Yarn Fair in London that day: I Knit Fandango. There was 50 vendors there, most of them indie dyers and designers but also other knit related vendors.

It was easy to get from St Albans to London, only 20 min by train, then I went by tube to Victoria station and after a short walk I arrived to the market Place.


I came there shortly after they had opened. Firstly I wanted to visit the indie dyer Jon Dunn-Ballam who owns the shop Easyknits I just love his sock yarns! From his Instagram I knew he would bring a Beautiful self striping yarn: Gobstoppe
rs. And I got hold of one for myself and one for my knitting friend. After a while I also decided on a sushi roll (sock blanks) and a wonderful orange skein of BFL and silk, hope it will be enough for a thicker pair of socks.

I found a nice fibre dyer, Porpoise Fur and I bought a top of a Beautiful BFL. Easy to spin, I hope :)
Then I went to the Wollmeise Booth. I looked and looked and hold several skeins, but there was so many people there and I didn’t find anything that really appeald for me so actually, I didn’t buy anything there :o 
I actually surprised I skipped the Wollmeise. I did actually hold some of it in my hands for a while. But decided to put it back.

One reason was of course my budget. When I had restrained myself to buy for only 4 or 5 smaller projects I wanted the yarns to be special and perferrably British.
Also their booth was more like a sale-place where the peoble was a bit hysterical to get yarns and wouldn't let other people behind them watch while they were deciding on colours...

Then I had a meet-up with Therese, a Swedish Londoner that works for Love Knitting. And we went for a cup of tea and had a nice talk about her company and indie designers.
After that I was so happy to get a PM from Helen Stewart with the podcast Curious Handmade saying she would like to meet me :D So we found each other and went round some of the booths and among other Linda of Kettle Yarn Co. She had the most amazing yarn, Islington DK, in BFL and Silk. It looked like silver. I decided on buying enough for a Marin shawl by Ysolda :)


Then Helen, Therese and me went for a nice cup of tea. And we had such a wonderful chat!


When we were finished it was only on hour left of the fair and I walked through the booths and talked to several wonderful people! The last skein I bought was Elen Sock from the Wealsh indie dyer, Triskelion Yarns. That yarn was a high twist 100% BFL. Thanks to the high twist he said it would be durable enough for socks.


I realised that I bought a lot of BFL-yarn. That is a fibre that is not so easy to get hold on in Sweden. Most of the BFL was also British and as I wanted to by as local yarn as possible it was perfect.


All in all I had a wonderful day and met many talented fibre people, both that I had heard of before and new to me. It was such a fantastic experience!


5 kommentarer:

 1. Låter som en helt underbar dag och vilken tur att du varit i Cambridge tidigare så du kunde åka på egen dagstur. Vilka garner du köpt, spännande att se vad det blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Gerd, så småningom hoppas jag det blir fina saker :)

   Radera
 2. Åhh och jag som är Potterhead hade gärna velat se de där sakerna också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får se till att fixa ett HP-inlägg också Erika :)

   Radera
 3. Vilken jättespännande resa. Det hade varit rätt lätt att gå fullständigt bananas bland allt garnet, imponerad av din självdiciplin.

  SvaraRadera