torsdag 17 mars 2016

Instagram

Instagram har annonserat att de ska införa en "intelligent" visning av Instagram-flödet: det du gillar mest ska synas först. Det innebär i praktiken att när detta är infört får man inte se bilderna i kronologisk ordning utan i någon form av ordning som bygger på hur du klickat tidigare ihop med vilka bilder andra gillar.
Från instagrams blog: "The order of photos and videos in your feed will be based on the likelihood you’ll be interested in the content, your relationship with the person posting and the timeliness of the post. As we begin, we’re focusing on optimizing the order — all the posts will still be there, just in a different order."


Med andra ord blir det som på twitter och facebook. Där finns det många inlägg som dyker upp flera dagar efter de har skrivits, något som irriterar mig mycket.  Jag önskar att man kan behålla den kronologiska ordningen. Instagram säger också på sin blogg att de kommer att lyssna till vad användarna tycker. Därför skrev jag på en namninsamling på internet för att säga min mening. Inte för att jag kommer att sluta att använda Instagram om de ändrar flödet, men nu har jag gjort vad jag kan :)

Jag använder Instagram framför allt för att hålla kontakt med stickvänner och förstås för att skryta med vad jag stickat, eller för att visa katastofstickningar ;) Ibland lägger jag in någon annan bild, men det är inte lika vanligt.

I samband med detta har jag reflekterat över vilka jag väljer att följa på Instagram.
* Det första jag gör är att titta på användarens profil. Om den är privat och jag inte känner personen i fråga låter jag det vara.
* Om det är en affär eller företagare som står för kontot följer jag det bara om jag känner innehavaren eller är intresserad av att handla från affären framöver.
* Sen tittar jag på själva bilderna som ligger i flödet. Hur mycket garn eller stickning är det i förhållande till annat? Är det mycket stickning är chansen stor att jag vill se mer från henom.
* Dessutom brukar jag kontrollera hur ofta personen lägger ut bilder. Om det är 1-3 bilder per dag är det lugnt. Men en person som lägger ut så att flödet "spammas" låter jag helst bli att följa.
* Om annat än stickning överväger ser jag på hur artistiska fotografierna är. Om de är riktigt natursköna eller vackert fotograferade följer jag dem gärna ändå ;)

Det kan tyckas vara fånigt att välja på det sättet, men jag har upptäckt att jag nått gränsen för hur många personer min hjärnkapacitet klarar av att följa.
Samtidigt är det underbart att få så många vänner runt jorden. Jag har förstås många nordiska Instagram-vänner men även en del från England, USA och Canada. Det är så härligt att få inspiration och influenser från så många platser!

2 kommentarer:

  1. Håller med dig i allt du skriver i det här blogginlägget och har skrivit på namninsamlingen. Hoppas fler gör samma sak, så att Instagram får behålla sin särart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra! Jo, visst vore det skönt om vi får ha kvar kronologiska ordningen.

      Radera