tisdag 31 december 2013

Året som gick 2013

Det här året har inte varit mitt livs bästa, direkt. Jag håller på att ta mig tillbaka från långtidssjukskrivning och dessutom har jag varit skadad mer eller mindre under hela året så jag har inte kunnat träna alls så mycket som jag har velat. Bland annat hade jag springförbud från mars till juli, vilket gjorde att jag missade Göteborgsvarvet :(
Men jag har kunnat sticka desto mer! Och jag tycker själv att jag har utvecklats mycket som stickare under året. Vid årets början höll jag mig till tjockare garner som jag stickade med stickstorlek 6 eller 7, för jag tyckte att jag aldrig skulle bli klar annars. Sen har jag faktiskt vågat mig på tunnare och tunnare garner och nu har jag faktiskt en tröja på gång med stickstorlek 2½. Det hade aldrig hänt för ett år sen. 

Under året har jag deltagit i en utmaning på Ravelry att sticka minst 12 tröjor i vuxenstorlek och det blev faktiskt 14 stycken, varav fem med samma mönster som grund. Det är Blank Canvas som jag skrivit om förut i inlägget Samma tröja i alla färger. Den jag är allra mest nöjd med är Vodka Lemonade som jag stickade i Tant Koftas Angorett. Den koftan är helt fantastiskt skön!
Åtta par vantar (eller halvvantar) har jag gjort klara under året. Där måste nog Uppsavantarna  av Eva-Lotta Staffas vara dem jag är mest stolt över. De tog tid, men de är som ett konstverk. De är så otroligt vackra!


Även mössor har jag gjort åtta stycken. Min favorit bland dem är Fairy Snowcap.

Sjalar har det blivit fem stycken. De flesta har jag givit bort, jag har faktiskt sparat Marin-sjalen.


UFO-fronten känns det som om jag har gjort små framsteg.  Jag har färdigställt tre UFO:n, repat upp fyra (en socka, en tröja i gotlandsull, ett Iphonefodral och ett linne) men skapat mig ett nytt, Uppsalavanten. Allt som allt har jag faktiskt bara sex UFO:n kvar. 
Under året har jag upptäckt många stick-poddar. Den jag gillar allra bäst är Stickpodden med Karin och Elin. De blandar seriösa ämnen med skratt och berättar förstås om deras garnrelaterade upplevelser. Andra bra garn-poddar jag följer är The Electric SheepImake och Knit 1 Geek 2. De två första är brittiska och den tredje är kanadensisk.

I april startade jag den här bloggen som jag använder mest till att skriva om garn- och stickrelaterade upplevelser. Jag tänkte att mina facebook-vänner skulle slippa höra allt för mycket om mitt stickande så jag samlar det här istället.

En del garnutflykter har jag hunnit med också. På semestern besökte jag Yll o Tyll i Uppsala. Den affären innehåller jättemånga fina garner, men den var trängre än jag väntat mig, eftersom det är den enda garnaffären i Uppsala. 

När jag var på västkusten fick jag möjlighet att besöka Tant Kofta och det var en underbara upplevelse. Hon håller öppen koffert några gånger i månaden i ett hus på tomten med altan. Hon färgar sina garner själv i helt fantastiska nyanser. 

Ihop med det underbara stickgänget i Norrköping åkte jag till Syfestivalen i Stockholm i oktober. Naturligtvis var det härligt att gå runt bland alla garner och tillbehör, men jag tyckte nog det allra bästa var att få träffa Tant Kofta igen och lära känna Magasin Duetts Petra och Mia som hjälpte till i Magasin Duetts monter.

I November var fick jag en Garnsafari med Medea i Marseille. Eftersom jag flög och inte hade väldigt mycket plats kvar i väskan, köpte jag bara lite garn. Det var helt otroligt att träffa en likasinnad och trots att det var första gången vi träffades IRL hade vi en helt underbar dag och jag fick se en del av staden. 

 I Amsterdam finns affären Penelope Craft som innehas av Malia Mather. Jag passade på att ha en extra lång transfer på Shiphol så jag hann in till Amsterdam och besöka Penelope Craft.
Sortimentet i den affären är underbart. Malia för bland annat garner från Malabrigo, Madeleinetosh, Lopi, Cascade, GGH och Holst. Men den bästa behållningen från det besöket var nog att jag fick träffa och småprata med Veera Välimäki, designern som gör så läckra randiga sjalar, bland annat Color Affection.
Veera och Malia
Malabrigo-garner

Det har varit ett händelserikt stick-år och jag vill avsluta lite om mina föresatser för nästa år. Jag vill definitivt sticka fler vantar ur Vantar för alla årstider. Mitt garnlager innehåller en del fint garn och jag har tänkt mig att sticka åtminståne ett projekt ur stashen varje månad. Som hjälp till det är jag med i gruppen Every Year = de-stashRavelry. Jag har mycket fina garner till sockar, vantar och sjalar i stashen, så det blir nog fler sådana plagg under 2014. Några tröjor ska jag förstås sticka. Jag har påbörjat några som jag varvar emellan beroende på humör :) Mer om det i ett framtida inlägg!

Jag önskar alla läsare ett riktigt Gott Nytt 2014!

10 kommentarer:

 1. Tack för härlig sammanfattning och trevlig pratstund i går! Skaffade ett Ravelry-konto efter det ;-)
  Önskar dig och familjen ett gott slut och en lika god början på det nya!
  /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Alltid roligt att dra ner fler i stickträsket :)

   Radera
 2. Trevligt att läsa din sammanfattning av stickåret 2013 och om dina resor. Jag kanske borde följa ditt exempel och berätta om mitt 2013, som också det innehåller en hel del stickat.
  Önskar dig Ett Gott Nytt År och hoppas vi ses på Stickcafé i Norrköping!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag hoppas också vi ses på caféer :)

   Radera
 3. Ett härligt stick-år du haft. Gott nytt år på dig och tack för att du handlar på hemmaplan också. Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Klart jag vill stödja min LYS! Skulle gärna handla mer, men jag måste ju sticka upp det också :P

   Radera
 4. Gott Nytt År till dej också. Ser fem emot att träffa dej fler gånger under året som kommer och diskutera stickning mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma :) Vi ses ju i Vrigstad om inte annat!

   Radera