måndag 27 januari 2014

Tips på ljudböcker

Det är lite svårt att läsa samtidigt som man stickar, men då funkar ljudböcker alldeles utmärkt istället. Så jag tänkte dela med mig av det jag lyssnat till på sistone. Det kan bli lite tyngdpunkt mot saga och fanatsy eftersom jag gärna lyssnar till det.  I familjen har vi ett Storytel-konto, som Spotify fast en massa ljuböcker istället.

Copyright: Storytel
De böcker jag gillar allra mest just nu är "Sagan om isfolket" som Julia Dufvenius håller på att läsa in. Hittills finns 15 böcker på Storytel och Julia läser in resten i den takt hon hinner med hänsyn till sina övriga uppdrag. Sagan om isfolket är på något underligt sätt väldigt realistisk i all sin beskrivning om trolldom och blir samtidigt en nordisk historielektion eftersom det är släkthistoria som börjar på 1580-talet och fortsätter fram till omrking 1950. När böckerna gavs ut under 1980-talet ansågs de vara verkligt dålig litteratur, men de är betydligt bättre än sitt rykte. Grunden till historien är att på 1200-talet sålde en anfader till Isfolket sin själ till satan mot att han skulle få jordisk vinning mot att minst en person i varje släktled skulle gå i den ondes tjänst. Ganska overklig men väldigt fängslande historia. Lyssna på dem! :) Här finns en intervju med Julia att läsa.

När jag ändå är inne på Julia Dufvenius inläsningar så kan jag rekommendera Engelsfors-trilogin sista delen kom ut i höstas och var en gedigen bok. Mycket spännande om sju ungdomar i bruksorten Engelsfors som blir utvalda att rädda världen. Böckerna heter Cirkeln, Eld och Nyckeln.

För ett par veckor sen fick jag tipset om en ny bok av pseudonymen Michael Mortimer. Boken heter Jungfrustenen och är en äventyrsroman. Det ska komma sex stycken böcker i serien nästa heter Fossildrottningen. Bakom "Michael Mortimer" gömmer sig författarna Daniel Sjölin och Jerker Virdborg båda har känt sig lite fast i sitt finkulturella fack och nu ville de göra någonting helt annat.

Copyright: Damm förlag
Mitt sista tips lyssnade jag faktiskt till för flera år sedan: Genom dina ögon av Stephanie Meyer. Ja, det är hon som har skrivit Twilight. Men det här är en vuxenbok och skiljer sig en del från Twilight. Det har sagts att boken är en science fiction för dem som inte gillar science fiction :) Jag njöt varje sekund av boken och ville aldrig att den skulle ta slut. På engelska heter den The Host och finns även som film. Men den ska ni akta er för, den var riktigt dålig! Njut av boken istället. Jag har säkert lyssnat på den fyra gånger. Minst :)

Jag bjuder på en liten bonus idag :)
De fem första som skriver kommentarer får prova på en storytel-ljudbok. Skriv bara er mail i kommentaren skickar jag er en länk!

15 kommentarer:

 1. Jag har också fastnat i Sagan om Isfolket. Joel säger att om jag lyssnar en i veckan så hinner jag ju färdigt i år :)
  Förutsatt att de hinner läsas i samma takt som jag lyssnar av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De brukar komma ut i sjok om fem med ett par månaders mellanrum, så tyvärr blir det nog lite väntan emmellan :)
   Men de är himla mysiga att lyssna på.

   Radera
 2. Åh jag vill testa! Inte läst någon av de du tipsar om så får leta upp de :)
  drewke.erika@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska ha fått mail nu, trevlig lyssning :)

   Radera
  2. Jag har inte fått något :/ Varken i skräpposten eller i någon av de andra kategorierna

   Radera
 3. Jag brukar också lyssna på böcker. Böcker jag inte alls gillar att läsa kan jag faktiskt tycka är bra när jag lyssnar på dem. Kanske beror på att jag inte riktigt har samma koncentration när jag lyssnar som när jag läser, och då inte är lika petig med språket. Jan Guillou är en sådan författare.
  Jag får testa isfolket för det är många som gillar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första delen ska nu finnas på mailen. Hoppas du gillar den :)

   Radera
  2. Tack snälla! Jag läste inte biten om att du gav bort några ljudböcker så noga, så det blev en riktig överraskning i mailboxen. Tack så mycket!

   Radera
 4. Avverkar ljudböcker på löpande band så en ny vore ju inte fel :-)

  SvaraRadera
 5. Har läst hela serien 2 gånger!! Men nog vore det underbart att lyssna istället!! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skickar dig gärna en bok :) Jag behöver din mailadress bara.
   Maila mig på alpakkaanna at gmail dot com

   Radera
 6. Bästa ljudbokerna jag lyssnat på är Ondskan av Jan Guillou och Liten Ida av Marit Paulsen. Båda romaner om något självupplevt, mästerligt inlästa av författarna. Gripande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det kommer väl till pass :)

   Radera
 7. Fasiken att jag inte hann bli en av de fem.......jag som så gärna skulle vilja testa. Men fler chanser kommer kanske.
  Är riktigt sugen på att lyssna på den där GEnom dina ögon. Verkar ruskigt bra.

  KRaM till dig och grattis till den fem ovan.

  SvaraRadera