söndag 22 november 2015

Handla lokalt, del 2

Att handla garn lokalt innebär naturligtvis så mycket mer än att enbart garn som är tillverkad av svensk ull, som jag skrev i första inlägget om att sticka lokalt. Sverige är såpass litet land är det viktigt att vi stödjer all typ av lokal, ullrelaterad företagsamhet.

Vilken typ av företag tänker jag på då?

Det till exempel vara att någon importerat fiberg eller garn som de sedan förädlat till exempel genom att färga det. Många av våra svenska färgare (indie dyers) bor på ställen med hög arbetslöshet. Att de har lyckats att bygga upp ett företag av något som de brinner för gör mig grymt imponerad!

Malabrigo i vår LYS
Det finns förstås också flera svenska internetbaserade affärer som tar hem varor som är nya för oss svenskar, eller varor för vilka marknaden inte är så stor. Det tillför mycket för oss stickare och gör att vi kan få tag på garner och tillbehör som annars måste beställas till höga fraktkostnader långt bortifrån. Dessa företagare är också verkligen värda att stödja.

Men basen i vår hobby får vi inte glömma bort: vår Lokala Garnaffär! Det är här vi har möjlighet att se färgerna i verkligheten och klämma och gosa på garnerna så mycket vi orkar. Om vi väljer bort att handla hos vår lokala garnaffär finns stor risk att den inte finns kvar länge till. Visst vore det väldigt trist att få åka miltals för att se garner i verkligheten?

tisdag 17 november 2015

På stickorna idag

Just nu har jag fyra aktiva stickningar på gång. 

Två av dem har jag hållit på med ganska länge: 
Peerie Flooers Mittens av Kate Davies har jag stickat på sen i början av september. Jag har tagit fram dem mer eller mindre varje dag, men under ganska långa perioder har det kanske bara blivit ett eller par varv per dag och så har jag rippat dem i några omgångar. Just nu satsar jag på att sticka minst fem varv per dag. Då borde de bli klara ganska snart :) 
Redford av Julie Hoover från kollektionen BT Men Volume 1 har jag stickat på sen i april. Den består av två sidpaneler, två ärmar samt fram och bakstycken. Jag har bara framstycket och 10cm på bakstycket kvar. Så jag är klart förbi hälften! Kanske kan den hinna bli klar till jul?

De andra två har jag bara stickat på i några veckor. Det är inlandströjan Asta Sollilja från Kate Davies fina bok Yokes. Båda ärmarna är klara. Jag har en riktig deadlinestickning: Ett par Kilt Hoses som Simon behöver ha klara till adventskonserten. Dem stickar mestadels på fri hand, men själva foten är samma som Cloette's Sport Sock och mönsterpanelen på benet har jag hämtat från Fergus Sockor. Där har jag mudden kvar att sticka på första strumpan. Den ska bli flätmönstrad efter mottagarens önskemål.


Så lite det ser ut? Kanske jag borde starta något nytt? De fyra tröjorna som finns i UFO-högen får ligga kvar där ett tag till ;)

torsdag 12 november 2015

Poddradio, mina favoriter

Stickpoddar och nån vanlig podd

När jag stickar lyssnar jag jätteofta på poddradio, dvs ljudfiler som utgivaren själv lägger ut på nätet och lyssnaren kan prenumerera på.

Den första stickpodd jag hittade var Elin och Karins Stickpodden. Det var mitt första steg in i stickandes nörderi. Sedan kom StickWithUsPodcast som sände 20 underbara program under en sommar. Jag blev verkligen inspirerad av de fyra tjejerna som öppnade upp en ny nivå av nördighet i min sticking och jag "levlade" ordentligt den sommaren :)

Genom olika vägar har jag hittat mina favoriter bland stickpoddar. Det finns säkert massor med andra bra podcasts som jag ännu inte har upptäckt, de är säkert också bra :)
Jag börjar med dem som är aktiva just nu.

Svenska poddar

Nördic Knitting
Detta är nog min svenska favorit just nu. Heléne och Johanne berättar om underbart långsam och krånglig stickning på ett fantastiskt sätt. Varje avsnitt berättar om ett mycket intressant område inom stickning. De berättar om både klassisk och modernare stickning. De är mycket pålästa och slår ofta hål på gamla myter om stickning. De bjuder också in andra duktiga stick-profiler till podden.

Rätt avigt
Journalisten Julia Skott med stickompisarna sitter och pratar i olika konstellationer. Julia är en mycket kompetent moderator och håller ihop diskussionerna så att de flippar ur bara lagom mycket. Det känns som om man sitter med på deras stickafé och man är nästan med i diskussionerna. På den senaste tiden har de också börjat intervjua andra intressanta människor.

Anja och Julias podcast
Ingen stickpodd men mycket givande både som personlighetsutveckling och underhållning.
Anja och Julia är skådespelare på Stadsteatern resp Dramaten. De träffades när de spelade in Sune i Grekland. De bjuder mycket på sig själva och podden är mycket väl värd att följa. Det är lätt att dra paralleller från svårigheter de har som medelålders kvinnor i sitt yrke till andra proffesioner.

Engelsktalande stickpoddar

Curious Handmade
Helen Stewart är från Australien men bor i London. Hon startade sin pod i samband med att hon sade upp sig från sitt kontorsjobb och startade eget. Hon har jobbat mycket målmedvetet och är professionell i allt hon gör. Jag har följt hennes podd i nästan två år och det är häftigt att höra hur hon har utvecklat sitt företag. Podden är välgjord och hon blandar avsnitt där hon sitter och berättar själv om sin design och sin sticking med att intervjua intressanta personer inom den engelskspråkiga stickvärlden. Att jag träffat henne IRL i London gör det bara ännu roligare att följa hennes kreativa arbete via podden. Helen fick pris nyligen på UK Podcasters Award för bästa pod inom "Games and Hobbies".

Knit British
En av dem jag börjat lyssna till nyligen är Louise Scully. Hon är  är från Shetland men jag tror att hon bor i Edinburgh just nu. Hennes syfte med podden är att locka fler att sticka med brittisk eller lokal ull. Det är underbart att lyssna till hennes tankar runt lokalt stickande och inte minst att inspireras av hennes berättelser från Shetland.

Shinybees
Jo Milmine bor norra England och blandar stickning med komiska inslag. Jag har inte följt henne så länge men tycker att hon är riktigt bra. Jag håller på att lyssna ikapp gamla avsnitt samtidigt som jag lyssnar på de nya. Jo vann också pris på UK Podcasters award, för "mest engagerade publik"

Yarn in the City
Arrangörerna bakom Great London Yarn Crawl är Rachel och Allison. De är från USA respektive Canada och jag har fått uppfattningen att de båda jobbar heltid med design och garn. Förutom att sticka och designa, spinner de också, vilket jag tycker är roligt att lyssna till när jag är nybliven spinnare. Man får reda på många event som är på gång runt om i Storbritannien och jag blir väldigt sugen på att åka över någon gång.

Yarniacs
Gayle och Sharlene bor i Santa Cruz i Kalifornien. De har poddat i snart fyra år varav jag har följt dem i två. De har ganska fasta punkter i sin pod och ändå får de avsnitten att bli intressanta. De arrangerar också regelbundet knit-a-longs. Gayle är lika svår på KAL:ar som jag. Deras grupp på ravelry ger extra boost för att "lära känna" dem och även de andra lyssnarna.

Knit1Geek2
Gillar man andra nördiga saker förutom stickning såsom Sagan om ringen, Avengers (och andra Marvel-produktioner), Harry Potter mm är denna podd helt perfekt! Maggie och Karen bor i Kanada och sänder inte så ofta längre, men jag gillar kombon av superhjältar och stickning. Båda spinner också en del. Bland annat deltog de i en Sheep-to-Shawl-tävling förra året under namnet "Agents of Sheep" ;)

Knit more Girls
Gigi och Jasmin är mor och dotter. Ibland deltar också Jasmins dotter som är i femårsåldern. De har poddat länge, sen 2008. Jag har inte lyssnat till den så länge så jag har inte riktigt kommit in i podden. Eftersom de talar en den om spinning vill jag gärna lyssna till den. De har en professionell inställning, fast jag har lite svårt för att Jasmin ibland får dra orden ur Gigi.

Lyssningsbara poddar som inte är aktiva, men finns kvar att lyssna på.

Stickpodden
Karin och Elin kommer alltid att vara min ingång till stickning och poddar så på det sättet är de speciella för mig. Just nu poddar de sällan eftersom Karin nyligen födde barn. Jag gillar blandningen de erbjuder men ibland flippar de ur och det kan bli lite väl fnissigt. Jag uppskattar extra mycket delarna där Karin delar med sig av sina yrkeskunskaper kring djurhållning.

Knit.fm
Seriösare podd får man leta efter. Pam från Quince & Co och Hanna från Knitbot sände under en tid avsnitt som var i rent utbildningssyfte. Riktigt kvalitativa avsnitt som tål att lyssna till många gånger. Eller vad säger ni, ett helt avsnitt om stickfasthet! Ett måste för varje stickare som vill lära sig mer!

The Knit Wits
Jag har aldrig hört en podd med bättre ljudkvalitet! Synd att de inte sänder längre. Men det finns 36 avsnitt som är ganska tidlösa och funkar att lyssna till även om de är några år gamla. Det är otroligt underhållande och även lite seriöst. De som talar är Karin och hennes man Rick. Rick har ett förflutet som radiopratare och jobbar med voice over, så även om han inte kan något alls om sticking till att börja med blir podcasten både underhållande och professionell.

The Electric Sheep
Detta var den första engelsktalande podden jag fastnade för. Den är helt otrolig. Det är väldigt synd att hon valde att sluta podda, men över tre års poddande gör att det finns drygt 100 avsnitt att lyssna till. Personen bakom podden The Electric Sheep kallar sig Hoxton Handmade för att hålla på sin anonymitet. Varje avsnitt inleder med en betraktelse som kan vara seriös eller handla om hennes "kompis Electric sheep" som bor på taket och har för sig alla möjliga hyss. Helt underbar lyssning!

onsdag 11 november 2015

Stickhelgens sponsorer

Vi är djupt tacksamma till alla sponsorer som bidragit till priser till garnquiz och FO-utmaning på Stickhelgen i Ljungsbro som börjar på fredag! 

lördag 7 november 2015

Handla lokalt?


När jag går på affären hamnar jag ofta i läget att jag kan välja mellan två sorters produkter. En lokal och en importerad. Till exempel fanns det i veckan skogschampinjoner från Östergötland i smaken liknar Portobello. Det fanns också Potobello från Polen. Jag valde skogschampinjonerna för att jag vill försöka gynna lokalt företagande och förhoppningsvis har svampen inte åkt lika långt. Den kronan det skiljde på hektopriset bedömer jag att jag har råd att lägga till min matbudget.

På samma sätt vill jag tänka när det gäller garn. Men det har visat sig att det är inte alltid så lätt.

Alla större svenska producenter jag har varit i kontakt med har importerad ull eller spinner i låglöneländer. Man skulle ju kunna tänka sig att t.ex. Järbo Gästrike skulle vara svenskt. Jag tyckte i alla fall att det lät så på namnet. Men det är det inte.

Vi har förstås våra mindre spinnerier såsom Sokustens Spinneriverkstad, Östergötlands Ullspinneri eller Ullcentrum från Öland bara för att nämna några. Det finns många fler små spinnerier som kämpar på och jobbar med lokal ull. (kommentera gärna dem ni själva känner till så jag jag sammanställa en lista sen)

Stora delar av den ull som klipps varje år i Sverige bränns upp eller grävs ner för att det inte är värt för fårbönderna sälja ullen. Jag trodde ett tag att det var för att vi inte har någon direkt ullmarknad i Sverige såsom de har i t.ex. Norge eller Storbritannien. Men det har visat sig att även brittiska fårbönder får så dåligt betalt för sina fällar att de struntar i att skicka sin ull till ullmarknaden.


Ull är ett fantastiskt material som andas och kan bära mycket fukt innan det känns blött. Så länge man inte är allergisk mot ull finns det många olika sorters  svensk ull som passar de flesta. Alltifrån den mjuka finullen som går få i Ullspinneriets Visjö eller Solkustens Jämtland till lite mer klassisk ull som i Ullcentrums garner.

Jag förstås ingen lösning på hur vi ska ta tillvara på mer av vår svenska ull men en start kan vara att fråga hos din lokala garnaffär nästa gång du är där varifrån ullen kommer och var den är spunnen. 

Ta gärna ställning själv till om du vill stödja den lokala tillverkaren eller inte. Eller varför inte, be dem ursprungsmärka på garnhyllan, precis som man gör i grönsaksdisken på matvaruaffärerna?

Summertide MKAL


Scrolla ner för svensk version

When Helen aka Curious Handmade announced her mystery knit along (MKAL) Summertide I knew I wanted to participate :)

After some stash diving I found a skein of Juno Fibre Arts Alice I won in Helen's Curious Collective KAL last year. But I needed one more colour. So I knew that Dandelion Yarns had done some hand dying in the same base. It showed that she had a light indigo which went perfectly with the colour way Gunmetal I already had. So to be it :)

The KAL started september 10th and as my birthday is the day after, I decided for this shawl to become my Birthday Cast-On!

The first week's clue was really easy and was finished quickly. The next week wasn't so difficult, but I  did some errors and had to rip it back some 10 rows or so and got behind. And then other knitting queued up and needed to be finished before this shawl.

Also, I'm not as quick with my needles when it comes to lace knitting. Although I love to knit it and the result wonderful.

In the end I sat and bound it off the same morning the MKAL ended which was October 31st.

But I did manage to finish in time and post my pictures in the finished objects thread on ravelry.

I am so happy with my finished object, Helen has designed the most amazing shawl!


Svensk version

När Helen aka Curious Handmade berättade att hon skulle designa mysteriesjalen Summertide visste jag att jag ville hänga på och sticka den!
Efter att ha rotat lite i stashen hittade jag det fantastiska garnet Juno Firbre Arts Alice i en mörkt grå nyans jag vann i Helens Curious Collective förra året.
Juno Fibre Arts har slutat att färga men jag hade hört av Dandelion Yarns att Anna har handfärgat i samma bas som Juno Fibre Arts. Och det visade sig att hon hade en härva Dandelion Yarns Alice i en vackert ljus indigo som passade perfekt ihop med den Gunmetal som låg i stashen.

MKAL:en startade den 10:e september och eftersom jag fyller år dagen efter bestämde jag mig för att vänta en dag att lägga upp så att Summertide fick bli mitt födelsedagsprojekt!

Första ledtråden var rättfram och jätteenkel så den blev klar snabbt. Den följande var rolig men inte lika lätt och jag hittade ett fel 10 varv ner som jag insåg att jag inte skulle stå ut med. Så jag rippade...
Sen tappade jag fart och visserligen stickade jag på, men jag kom efter i ledtrådarna.

Jag är inte direkt så snabb när det gäller spetsstickning, men det blir ju så vackert så det är bara att njuta under tiden :)

Det slutade med att jag satt och maskade av morgonen samma dag som KAL:en slutade. Men jag hann och lyckades lägga upp bilderna av mitt avslutade projekt i tid.

Jag älskar min färdiga sjal! Helen har verkligen designat en fantastiskt vacker sjal!

måndag 2 november 2015

Breed swatch along

Scrolla ner för svensk version

I decided to join in Knit British (Louise Scullay),
Breed Swatchalong in which shall choose a breed specific yarn. The wool in the yarn must be bread local or in Britain. The goal is to find out more about about the wool for different breeds.

So I wanted to find some yarn from Sweden or Scandinavia (which is local enough regarding we are such small countries) But that wasn't too easy. The only breed specific yarn from on the market I came to think of was different sorts of alpaca, but I wanted some more sleepy wool.

I thought I had some in my stash. From the Jämtland Sheep. But it turned out it was small amounts of Swedish Fine Wool in the yarn I have in my stash. Nothing wrong about the Fine Wool, it makes excellent squishy yarn, but it wasn't breed specific.

So instead I found a page on Facebook that connects sheep owners with spinners. So I bought Gotland wool from a farmer only 100km from here. When I got the wool it was sorted but not washed or carded.

When washing it I wasn't carful enough so it felted a bit. I managed to card it anyhow and this weekend I started to spin it.

It will absolutely not be the softest yarn I've used. I felt that rather immediately during spinning. I'm planning to chain ply into a durable yarn to knit ragg socks out of them.

We'll see if I'll manage to wear the swatch next to skin as we're supposed to do in this swatch along!

Jag bestämde mig för att vara med i Knit British (Louise Scullay) Breed Swatchalong där man väljer ett raspecifikt garn där fåren vuxit upp antingen lokalt eller i Storbritannien. Målet är att finna ut olika egenskaper hos ullen for olika dårraser.

Jag ville hitta garn från Sverige eller Skaninavien, men det var inte så lätt. De flesta garn som jag hittade hade blandat ullen innan de skapat garnet. Och den jämtlandsull jag hade i stashen visade sig ha finull blandat i sig.

Istället beställde jag ull från en fårägare i Jönköping via Ullförmedlingen, en fb-sida där fårägare och spinnare kommer i kontakt med varandra. När ullen kom var den sorterad men inte tvättad eller kardad.

Tyvärr lyckades jag inte riktigt med att tvätta ullen, jag var inte tillräckligt försiktig, så den tovade sig en del. Jag lyckades ändå att karda ut det rätt ok och i helgen började jag spinna ullen.

Jag märkte direkt att det här kommer inte att bli den gosigaste ullen jag spunnit. Den är ganska grov och blir sticksig. Jag planerar att kedjetvinna garnet och sticka hållbara raggsockor av det.

I swatch-alongen ska man även lägga provlappen innanför kläderna en dag. Vi får se hur jag kommer att lyckas med det!