söndag 13 juli 2014

Rundstickor jag provat

Det senaste året har jag provat ett antal olika stickor, båda tunnare fasta rundstickor och lite tjockare utbytbara stickor. Här beskriver jag det senare. De tunnare kommer i ett separat inlägg.

Jag har provat tre typer utbytbara stickor; Knit Pro Symfonie Wood och Karbonz samt ChiaoGoo Red Lace. Den fjärde stickan jag provat är Signature Needles Stiletto. Det som följer är min högst personliga åsikt om vad jag tyckt om stickorna när jag använt dem.

Som inledning vill jag säga att när jag skaffade de första utbytbara stickorna. Att ha ett antal tippar och kablar i olika storlekar och längder som i praktiken ger ett mycket stort antal kombinationer. Det gav mig en verklig boost i min stickning.Knit Pro Symfonie Wood, utbytbara
Fördelar: Skön att hålla i handen och känns mjuk. Kabeln är smidig och går bra att använda till Magic Loop. Överkomligt pris.
Nackdelar: De tunnare stickorna kan lätt gå av om man hanterar dem oförsiktigt. Det finns ibland en liten skarv mellan metalldelen och trästickan.Knit Pro Karbonz, utbytbara
Fördelar: Mycket lätta stickor och de är sköna att hålla i. Samma kabelsystem som ovanstående Symfonie Wood vilket gör att man kan kombinera de två sorters tipparna. Lite för dyra.
Nackdelar: Stora skarvar mellan metall och kolfibern där maskorna fastnar. Ytan på metalltipparna gör att det känns lite obehagligt när tipparna går emot varandra när man stickar. Topparna är lite för trubbiga för att använda när man stickar spetsstickning.


Signature Needles Stiletto (4.0mm)
Fördelar: Känslan av att hålla i stickorna är fantastisk. Stickan är gjort i flygplansaluminium och värms lätt i handen. Stickan har en borstad yta som är skön och gör så att maskorna ligger inte ramlar av så lätt. Bra spets underlättar när man ska sticka spets- eller flätstickning. Kabeln är tillräckligt smidig för att använda vid magic loop.
Nackdelar: Dyr. Om kabeln blir knölig får man inte bort knöligheten förrän man värmt upp den.


ChiaoGoo Red Lace, utbytbara
Fördelar: Tipparna är lite tyngre men inte så det stör. Den borstade ytan på tipparna gör så att tipparna är väldigt skön att hålla i och maskorna ramlar inte av stickorna för lätt. Bra spets på tippen gör så att stickorna fungerar bra för spets- eller flätstickning. Kabeln är mycket smidig, trots att det ligger en metalltråd i mitten. Mycket prisvärd, speciellt när man köper det lilla set:et. Om man köper set följer det med ett fint fodral.
Nackdelar: Det kan vara svårt att skruva fast stickorna i kabeln, men det går att lösa genom att lägga om gummibitar på var sida när man skruvar fast stickan.

Sammanfattning
Den allra bästa stickan är Signature Needles, men priset (omkring 450kr per sticka) och kabeln gör att jag inte tycker den är prisvärd. Men har man pengar över att använda till sin hobby eller få i present och önskar en sticka i nån favoritstorlek så får man en riktigt häftig sticka att använda.

Den stickan jag verkligen kan rekommendera är ChiaoGoo. Ett litet set innehåller 7 par stickor 2.75-5.0mm (inte 3.0mm) och kostar mindre än 750kr. Man får mycket stickor för pengarna. De går bland annat att köpa hos flera webbutiker i Storbritannien. Så vitt jag vet så finns de än så länge bara hos en butik i Sverige och det är Paulina Kvists butik Garn & Mera (nej jag är inte sponsrad av butiken)

Hoppas att ni har fått lite hjälp av mina betraktelser kring de stickor jag har använt.

3 kommentarer:

 1. Tack Tack! Letar alltid efter de rätta stickorna. Ska testa Chiaogoo.
  KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag inte lurar dig till något du inte gillar ;)

   Radera
 2. Vilken bra genomgång! Mina KnitPro i trä slits väldigt mycket, de storlekarna jag använder mest har jag nu ersatt med Signature. Har aldrig haft problem med kabeln på dem, inte än i alla fall.
  Karbonz gillar jag bara de tunna 2-2,5mm till strumpor på magic loop.
  Måste testa ChiaoGoo, verkar vara riktigt trevliga.

  SvaraRadera