torsdag 31 juli 2014

Utställningen Helhylle Eller?


Förra veckan var vi i Österbybruk och besökte min familj (och golfade). Då passade jag på att besöka sommarens utställning i Liljeforsateljén: Helylle eller? skapat av Hemslöjdskonsulenterna i Uppsala Län.

Utrymmet i Liljeforsatelejen är ganska litet men de som skapat utställningen hade skapat en fin och lärande utställning. Det fanns ull och spunna garner från olika fårraser så man kunde känna skillnaden. Man hade också skapat flera större tovade saker. Väldigt häftigt hantverk!

Om ni har vägarna förbi Österbybruk kan ni gärna ta en titt på den fina utställningen. Den finns kvar fram till tredje helgen i augusti. Roligast är nog på onsdagar eller söndagar då hantverkare står utanför och visar olika tekniker (hämtat från utställningens programhäfte)
Helena Löfgren visade smygmaskvirkning
sön 3 aug 
Flätade ullmattor. Vi visar hur man flätar mattor, underlägg och stolsitsar. Ett sätt att ta tillvara överblivna tyger. Kom och prova sy en grytlapp eller dyna. Materialkit finns att köpa. Annkristin Hult.
ons 6 aug 
Prova på Slöjdklubb för dig mellan 7 och 14 år. Karda, spinna, tova… Anna Ström och Maria Annögård. 
Tovning. Kom och prova på tovning. Material finns att köpa. Gunilla Meijer.
Nålbindning. Edda Franzen visar en av de äldsta textila teknikerna.
sön 10 aug 
Spinn din egen tråd. Prova på för både vuxna och barn. Ann-Marie Eriksson
ons 13 aug 
Spinna ull. Gitte Söderbäck visar och guidar handspinning av ull. Är du nybörjare provar du spinna med enkel stålkrok och sedan fortsätter du med slända och spinnrock. Den som vill provar också på att karda ullen.
Sticka med korsade maskor. För dig som har stickat lite, och vill lära dig en ny dekorativ teknik. Andra frågor om stickning är också välkomna! Workshopen är gratis, och materialkit finns att köpa. Anita Grahn.
sön 17 aug 
Stickning för nybörjare och stickhjälp. Du kommer att få göra uppläggning, räta maskor och avmaskning i ett skönt ullgarn. Anita Grahn.

Men det jag verkligen ser fram emot är Ullmarknaden som är tredje helgen i augusti. Den verkar bli väldigt trevlig. Jag kommer att bo på Campingen
Om ni har vägarna förbi hoppas verkligen vi ses då! 
I väntan på Ullmarknaden lägger jag upp några bilder från Österby jag tagit med kameran.

Österbybruks Herrgård

Världshuset Gammeltammen

Vy över Herrgårdsdammen, kontoret och klockstapeln

Vallonsmedjan är i mycket gott skick

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar