söndag 29 mars 2015

Sticka på flyget

Att ta med sig stickor på flyget har diskuterats och skrivits om mycket och jag passar på att dela med mig av mina erfarenheter av att ta med sig sin stickning på flyget.

Det är tråkigt att flyga. Om man kan sticka samtidigt som man flyger kan man utnyttja den tråkiga tiden till något produktivt. Så då är tiden inte helt bortkastad ;) 

Till att börja med kan man konstatera att det är helt förståeligt att stickor kan ses som en säkerhetsrisk. En rundsticka kan i fel händer utnyttjas på fler sätt än jag har lust att tänka på. Så all respekt för säkerhetsreglerna.

Jag har läst på transportstyrelsens hemsida där det tydligt står anvisat att man får ta med sig stickor, virknålar och nålar både i inceckat bagage och handbagage.

Men det gäller förstås bara i Sverige. Man vill ju oftast hem också och då kan andra regler gälla. USA skriver tydligt att stickor får tas med ombord och liknande skrivningar hittade jag på brittiska sidor.

Jag har lyckats få med stickor genom säkerthetskontrollen i flera länder såsom Holland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Oftast har jag haft trästickor men faktiskt vid flera av dessa tillfällen har jag haft metallstickor. 

Dock har jag har vänner som fastnat i kontroller i både Österrike och Turkiet.

Och nu vet jag av egen erfarenhet att det inte är någon idé att försöka ta med sig metallstickor genom säkerhetskontroller i Portugal. Mina ChiaoGoo 4.5 ligger kvar i Lisabon, så när jag klev på flyget i morse såg min rundsticka ut såhär :o Inte så lätt att få något stickat då... 

I säkerhetskontrollen frågade jag om det verkligen var så och fick svaret att alla spetsiga föremål längre än 6cm. Jag har googlat lite, men inte hittat någon sida där det står vad som gäller på ett språk jag förstår. Däremot har jag i inlägg funnit att fler stickare blivit av med sina stickor i portugisisk säkerhetskontroll. 

Tjänstemannen i säkerhetskontrollen förstod precis hur mina stickor fungerade, han snurrade av direkt och frågade om jag ville gå tillbaka och checka in dem. Det hann jag inte och jag hade inte förberett något vadderat kuvert heller (lite dumt kanske...) så de fick vara kvar. De är ju inte oersättliga.

Men som tur var, hade jag varit lite förutseende och stoppat i ett par KnitPro trästickor i rätt storlek (och rätt kabel) i handbagaget ihop med några pennor. De stickorna blev inte upptäckta. Även om jag sov lite på flyget hann jag sticka en halv ärm. Den andra halvan blev klar på bussen, så nu är det bara luvan kvar på min Kaia-tröja.

1 kommentar:

  1. Vad tråkigt, men tur att du hade knitpro med dig. Jag har aldrig flugit från Portugal så än har jag inte blivit av med några stickor.

    SvaraRadera