torsdag 12 mars 2015

Ulltvättmedel

Inlägg 9/100

Jag stickar mycket i ull och även om man kommer långt med att bara vädra ylleplagg så behöver de ibland tvättas. Då vill jag gärna använda ett tvättmedel som inte skadar yllefibrerna.
Om man tvättar i vanligt tvättmedel kan det frätas hål i plagget eftersom de oftast innehåller enzymer som bryter ner ylle- och silkesfibrer.

Ett annat användningsområde för ulltvättmedel är när ylleplagget just är färdigstickat och det ska blockas (beskrivning från Twist Collective om blockning hittar du här)

Det senaste året har jag provat olika tvättmedel och jag tycker att de fyller lite olika syften.

Y3 är det som är lättast att hitta eftersom det finns i dagligvaruhandeln. Det rekommenderas för både ylle och silke och innehåller inga enzymer som kan förstöra fibrerna.
En nackdel är att det inte är specialanpassat till ull, det är bara ett allmänt fintvättmedel. Jag skulle önska att det innehöll lanolin som kan "återfukta" ullplagget. Annars passar det bra att använda i det vanliga ullprogrammet på tvättmaskinen. Själv är inte flytande Y3 mitt förstahandsval, jag vill ha ett ulltvättmedel som vårdar ullen på bästa sätt.

Norge har en fantastisk sticktradition och i helt vanliga mataffärer kan man inte bara hitta Milo Ulltvättmedel utan även Milo Ullbalsam. Tvättmedlet är speciellt framtaget för att passa ullplagg. Det passar utmärkt att använda på ullprogrammet i tvättmaskinen.
Om man också vill få sitt ullplagg återfuktat med lanolin finns Milo Ullbalsam. Dessa två ihop har jag använt många gånger efter att vi var i Norge i somras. Tyvärr har jag inte sett det någonstans i Sverige, och det är jättesynd, eftersom det passar mitt sätt att tvätta så bra.

När jag var på garnaffären Penelope's i Amsterdam förförra hösten ramlade jag över ulltvättmedlet Eucalan jag bara hört talas om men inte testat. Det finns både oparfymerat och med olika lukter. Bland annat med lavendel som ska verka avskräckande på skadedjur (man kan ju i alla fall hoppas att det funkar)
Eucalan behöver man inte skölja ur, utan det räcker med att ylleplagget ligger i en hink eller en ho där man blandat i en halv tesked av ulltvättmedlet. Sen häller man ut vattnet och antingen kör plagget i centrifugen lite snällt eller om man är extra rädd om plagget: rullar det mellan handduk och så pressar man ut vattnet försiktigt, spänner ut plagget till rätt mått och plantorkar.
Om man vill använda Eucalan i tvättmaskinens ullprogramm bör man även lägga en liten skvätt i sköljmedelsfacket eftersom det innehåller lanolin som återfuktar fibrerna och det vill man helst inte skölja bort.

I höstas fick jag tips om att testa Soak  som är ett fintvättmedel för handtvätt. Det är inte speciefikt för ull, men är ändå snällt mot fibrerna. Man häller upp vatten i en ho eller hink och häller i max en tesked Soak. Sen ska det ligga där en kvart och därefter häller man bort vattnet och ingen sköljning behövs. Man kan skölja, men det ska inte behövas för att göra kläderna rena. Sen ser man till att få ut vattnet försiktigt ur plagget, sträcker det till önskad storlek och plantorkar (eller blockar)
Soak finns både parfymfritt och med olika dofter. Jag saknar dock dofter som anses hålla skadedjur borta såsom ceder eller lavendel. Jag skulle också önska att medlet innehöll lanolin. Men det är ju ett allmänt handtvättmedel, så då blir det konstigt med lanolin i.Sammanfattningsvis: när jag har testat dessa fyra tvättmedel så är jag mest förtjust i Eucalan. Men skulle jag kunna köpa Milo på en enkelt sätt skulle jag definitvt använda det mer. Som det är nu är mina Milo-flaskor i stort sett slut och det är lite väl långt till Norge från oss. Om någon hittar Milo i Sverige, berätta gärna!

Istället använder jag Eucalan och det är jag väldigt nöjd med. Plaggen blir fräscha och mjuka. En extra positiv sak med Eucalan var att det var väldigt lätt att googla upp innehållsförteckningen. Det lyckades jag inte alls med Y3, konstigt nog. Nackdelen med både Soak och Eucalan är att de är rätt dyra. Tur att de är dryga i alla fall. Eucalan

Inköpsställen: (bara som info, det finns säkert andra bra inköpsställen också :D)
Y3: vanliga mataffärer, Milo: mataffärer i Norge
Soak: Garnkorgen, Eucalan: Garnci eller Stäket (som även säljer 500ml-flaskor)5 kommentarer:

 1. Tack för dina tips! Jag brukar använda sidentvål, som är ett bra alternativ.

  SvaraRadera
 2. Jag använder också Eucalan och jag har köpt mitt från Textera.

  SvaraRadera
 3. Tack för kanonbra tips!

  Har precis köpt två tröjor i Merinoull/Cashmere, har sett att det finns speciellt tvättmedel för just Merinoull, t.ex. Granger's Merino Cleaner på ylle.net. Vad är din erfarenhet? Använder du "vanliga" ulltvättmedel även till Merino och Cashmere?

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva. Tack!
   Jag har inte provat Granger's. Däremot fick jag två tyska ulltvättmedel av min svägerska i somras (Hey Sport). Det var bra, men jag föredrar fortfarande Eucalan eller Soak.

   Radera
 4. Jag har varit kanonnöjd med ulltvättmedlet ifrån woolpower. Upptäckte nu dock att det innehåller parfym, vilket jag inte alls tänkt på tidigare, men nu reflekterar över när barnkläder ska tvättas.

  SvaraRadera