måndag 13 april 2015

Outlander

I höstas blev jag tipsad om bokserien Outlander (Främlingen på svenska) av Diana Gabaldon. Genast upptäckte jag att den första boken fanns inläst på Storytel. Den första av åtta böcker!
Det finns en fördel att hitta en serie så sent, att det redan finns en massa böcker att plöja utan att man behöver vänta. Men samtidigt undrar jag: hur har jag kunna missa den här fantastiska serien???

I början av den första boken åker Claire till Inverness tillsammans med sin man för de ska hitta tillbaka till varandra när de varit åtskilda under andra världskriget. De åker på utflykter runt skotska högländerna och upptäcker bland annat en stencirkel: Craigh Na'Dun.

En morgon åker Claire ensam tillbaka till stencirkeln för att plocka några örter. Hon upptäcker att stenarna låter konstigt och helt plötsligt händer något väldigt konstigt. Det visar sig att hon är en Tidsresenär och med hjälp av stencirkeln har hon rest drygt 200 år tillbaka i tiden. Till en tid då Skottland var ockuperat av England, Högländerna styrdes av klanerna och det gängse språket var gaelliska.

Redan i början av den första boken var jag fast! Jag blev helt begeistrad av berättelsen och det är jätteintressant att lära sig mer om Skottlands historia. Klart att allt är säkert inte 100% sant, men googlar man lite så märker man att det finns en hel grund till händelserna. Jag har läst att författaren blev inspirerad av Doctor Whos resor genom tid och rum när hon började skriva böckerna. Den första boken gavs ut redan 1991. Just nu skriver hon på den nionde boken.

När jag lyssnat ut den första boken letade jag efter de övriga, men ljudböckerna har inte blivit utgivna på svenska än. Däremot fanns de inlästa av Davina Porter på brittiska Audible så jag skaffade mig dem därifrån. Inläsaren har gett varje större karaktär en egen röst och dialekt. Claire är från England så hennes röst har tydlig engelsk accent. När hon gör de skotska rösterna låter det i mina öron som om hon gör det mycket bra. Det hjälper nog att hon är gift med en skotte. Jag hittade en intervju med inläsaren som var väldigt intressant.

Maken gillar inte ljudböcker utan vill läsa dem på riktigt så han fick alla åtta böckerna som storpocket i julklapp. Och dem har han läst sen dess. Han håller nu på med sista boken. Så  jag är inte ensam om att gilla Outlander. Det är kul :)

På viasat visas även tv-serien. Den är väldigt välgjord. Landskapet man har filmat i är så otroligt vackert. Klart att när man läser boken först stör man sig lite på skillnader, men det får man leva med.

Halva första säsongen gavs ut i somras och nu är vi mitt uppe i sändningen av andra delen av säsong 1. Det verkar som om första säsongen kommer att täcka första boken.

Om ni gillar lite sc-fi blandat med stor portion historisk fiction ihop med action och lite romantik. Då är jag övertygad om att ni har något trevligt framför er i hop med Outlander (Sassenach på gaelliska).

4 kommentarer:

 1. Läste första 4 böckerna när de kom ut för många många år sedan. Har inte hakat på hypen med dem nu. Minns att jag gillade dem då för 20(?) år sedan

  SvaraRadera
 2. Jag läste de första fem böckerna i början av nittiotalet och älskade dem, men har ändå inte läst klart alla. Serien har jag sett och tyckte att skådespelarna passade bra till min bild av personerna i boken. Går alltså fortsättningen av serien på viaplay nu??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det började igen förra veckan :)

   Radera
  2. Vilken tur att jag åker till Sverige i morgon då. =)

   Radera