fredag 3 april 2015

Tröjan Kaia

Målet var att bli klar med tröjan Kaia inom ramen för podcasten Yarniacs "Self Indulgent Knit-A-Long" som avslutades 21/3. Det blev den nu inte av flera orsaker som jag kommer till senare. 

I det här fallet hade jag även med mig tröjan som mål i Yarniacs "Love the Stash You have" coh dessutom var det mars månads UFO-stickning i gruppen UFO blir FO under 2015. Och vi var två som stickade den ihop i en facebook-KAL-grupp jag är med i.

© c2knits
Så jag hade många sporrar att bli klar med tröjan under mars. Och jag blev klar. Den sista mars!

Så till själva stickningen. Jag började den i samband med Skid-VM i Falun att ha som min VM-stickning. 

Orsaken till att jag valde den här tröjan var framför allt att den hade en luva och dessutom består oket av en väldigt snygg flätstickning runt oket. Konstruktionen är lite annorlunda, flätan går runt oket på tvären och sedan plockar man upp maskor uppåt och nedåt på den tvärstickade flätan. 

Flätan gick riktigt bra att sticka även om det tog lite mer tid än jag trodde, därefter stickade jag tröjan uppåt för att få något stabilt som jag kunde prova sedan.

När jag plockat upp maskorna för att sticka resten av oket nedåt och väl kommit till ärmarna började problemen. Jag hade valt den storleken som kallades 40-43tum, eftersom jag ville ha en tröja som var omkring 41-42 tum. Det visade sig dock att den storleken skulle ge en tröja på 46-47tum!! Det är bortåt 120cm i omkrets. Lite väl mycket med 15-20cm rörelsevidd. Det hade jag inte tänkt mig. Så jag fick repa upp en del av nedre delen av oket sammanlagt tre gånger för att få det hela bra med rätt antal maskor. Det slutade med att jag hoppade över 2-3 av de sista ökningarna på oket och lade upp hälften så många maskor under ärmen. Dessutom minskade jag de upplagda maskorna under ärmen de första varven på kroppen i en kil.

Mönstret föreslog att man skulle göra en figurformad tröja genom att byta till en storlek mindre stickor. Det tyckte jag var alldeles för slarvigt, så jag gjorde samma typ av figurformning som i Ysoldas Blank Canvas, dvs att man delar upp tröjan i tre delar och minskar efter två linjer fram under bysten och två på ryggen. Det är en väldigt smickrande formning av tröjor som även Amy Herzog förespråkar. Den typen av konstruktion har jag ju gjort flera gånger förut så det gick bra.

När jag kom till ärmarna var mönstret väldigt otydligt. Inget var angivet om hur många maskor man borde ha från början, inte heller hur många man skulle ha mot slutet när man var färdig med minskningarna. Bara att man skulle minska varje tum. Det litade jag inte på alls, så jag räkna ut hur lång jag ville ha ärmen, hur många maskor jag skulle ha kvar och hur ofta jag behövde minska. Det stämde inte med vad mönstret föreslog så jag gjorde om ärmarna också.

När ärmarna var klara var det "bara" luvan kvar. Så jag läste igenom mönstrets konstruktion av luvan. Den stämde inte alls med hur jag ville ha en luva! Den var för kort, för trång och dessutom spetsig. Det såg jag sen också på några andra projektfoton av tröjan som fanns på ravelry. 

Så jag började titta efter gratismönster som hade luvor. Mycket irriterande... Jag valde ju att köpa ett mönster för att jag ville ha hjälp att sticka en luvtröja och så gick det inte att använda beskrivningen från Kaia... 
Samtidigt passade jag på att lägga ut en fråga på en sticknördig grupp jag är med i på Facebook. Då hade jag turen att designern Pinneguri svarade hur hon brukade tänka vid luv-konstruktioner. Det var verkligen till stor hjälp :)

Jag letade också fram en sweatshirt-luvtröja som jag gillade och lade den framför mig och måttade efter hand. Mönstret föreslog att man skulle minska  drygt 10 maskor efter halsen. Det hoppade jag över enligt Pinneguris råd och sedan ökade jag maskor varje tum den första tredjedelen av luvan. Huvudet blir ju större efter nacket :) Sen stickade jag rakt tills jag hade omkring 3 tum kvar av luvan. Då minskade jag i mitten i bak. Först vart tredje varv ett par gånger, sedan vartannat varv och till slut varje varv, för att få en rundad baksida av luvan. 

Till sist maskade jag av med metoden "3 needle bind off". 

Jag är definitivt nöjd med resultatet. Nu håller jag på att försöka bestämma mig för om jag vill ha knappar, hyskor eller dragkedja på sprundet i fram. Jag kommer antagligen också att virka fasta maskor för att nog vill ha en söm mellan luvan och nacken.

Men först ska jag njuta av min mysiga luvtröja!

(Om jag kan rekommendera mönstret?  ABSOLUT INTE! Det håller inte på långa vägar någon kvalitet för att vara ett betalmönster. Det är snarare ett recept än ett mönster. Jag tror faktiskt att det är ett av de sämsta tröjmönstren jag stickat av.)
2 kommentarer:

  1. Grymt fin och du är grym som klurade ut hur du skulle göra på egen hand!

    SvaraRadera
  2. Din Kaia blev väldigt snygg! Duktigt att du fixade det. Trist att det var ett så krångligt mönster...

    SvaraRadera