fredag 10 april 2015

Sagan om Isfolket

Just nu är torsdagar en väldigt trevlig dag. För då släpps ny ljudbok på Storytel i Sagan om Isfolket. Det är Julia Dufvenius som läst in alla böckerna. Nyligen läste hon in den allra sista boken, nummer 47.


Då tänker man att en bokserie på 47 böcker kan väl inte vara något att ha. Men det tycker jag absolut att det är! Det är inte världens mest höglitterära serie, kanske, men långt i från det sämsta. 

I grunden är böckerna en saga i en form av släktkrönika och det handlar om kampen mellan det onda och det goda. Släkten heter Isfolket och härstammar från en fjälldal i närheten av Trondheim i Norge. Sagan börjar på 1500-talet och sträcker sig 400 år framåt. 
På 1200-talet fanns det en mycket ond förfader, Tengel den onte, som sades ha sålt sin själ för att få evigt liv mot att en person i varje släktled skulle bli ond.

Tengel den Gode får vi lära känna i den första boken. Han lyckas vända förbannelsen något så att de som drabbades av förbannelsen kunde välja att gå i de godas tjänst i stället.

Idag kom bok nummer 38 ut och handlar om hur Isfolket har det under andra världskriget i ockupationstidens Norge.

Jag har läst Isfolket tidigare. Första gången jag kom i kontakt med böckerna var jag 18 år och bodde i egen lägenhet i Uppsla. Jag fick låna en kasse med böcker av en kompis under ett sportlov och jag minns hur jag låg  och sträckläste hela lovet!

Jag var helt fast. Sen fick jag vänta i omgångar på att det nya böckerna skulle komma ut. Sedan någon gång i början av 90-talet kom till slut den sita boken ut.

Julia Dufvenius gör en underbar inläsning och hon ger verkligen böckerna en ny dimension som jag inte fångade när jag läsdee böckerna sjäv förra gången.

5 kommentarer:

 1. Att du har orkat dig igenom böckerna! Jag älskar Julia dufvenius inläsning men tröttnade när det bara blev fler och fler namn att hålla reda på. Tror jag kom till bok nummer 5 men tyckte hela tiden att första boken var bäst. Är det värt att hålla ut eller är det fortsättningsvis lika rörigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kajsa; Det finns släktträd att titta på för att ha bättre koll på alla människor i serien. De finns att hitta om du googlar släktträd Isfolket

   Radera
  2. Kajsa, Släktträdet hjälper mycket för att hålla isär alla. Men när de kommit några generationer blir de inte lika många samtidigt, eftersom de får så få barn och vid ett par tillfällen gifter de sig med en 7-männing och då minskar släkten ännu mer. Men framför allt njuter jag av varje bok och av Julias inläsning :)

   Radera
 2. Böckerna är verkligen fantastiska! Jag gillar att de är historiskt korrekta och att få följa släkten genom flera hundra år är verkligen kul. Att böckerna är så olika varandra tycker jag också är ett stort plus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon har vävt ihop släkten i historien väldigt väl!

   Radera