söndag 18 december 2016

Planering inför jul

Inspirerad av min kära vän och bloggaren Medea så tog jag initiativet till att sätta upp en förenklad VP-tavla här hemma. I mitt dagjobb har jag stött på ganska många olika typer av agila planeringsverktyg t.ex. Scrum, Kanban, och Visuell Planering. 

Vår tavla sitter på kylskåpet. Vi har skrivit ner olika saker som vi tycker behöver göra innan julafton. De är samlade under att göra. Om vi vet att en uppgift kommer att göras ett visst datum har vi skrivit datum i hörnet på lappen. Sedan har vi rader för varje person i familjen och kolumner för "idag" och "i morgon". Kolumnerna skapade jag av washi-tape. På familjerådet delar vi upp uppgifter mellan oss och när något är klart så har vi en kolumn för lappar vi tycker är klara.

 
I år känns det extra viktigt få en bild av vad som behöver göras eftersom det är arbetsdagar ända fram till julafton så är det dumt att stå där på fredag kväll och inse att timmarna inte räcker till.

Jag är säker på att det dyker upp ett par saker till bland att-göra lapparna innan veckan är slut. Men nu upplever jag att vi har lite koll på läget och vi kan fördela  arbetet.

3 kommentarer:

 1. Ååh vad roligt att få se din tavla också. Visst är det så att det tillkommer saker men det känns väldigt härligt när en lapp kan flyttas över till slutförd. Och inte minst att se uppgifter som faktiskt kan/bör/måste strykas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska inte underskatta att kunna flytta en lapp till färdig-högen. En del projekt använder elektroniska tavlor, men det har inte samma slagkraftighet, tycker jag.
   I det här fallet är det riktigt bra att alla i hushållet har samma bild.

   Radera
 2. Åh vad härligt att jag inte är den enda som tänkt göra om kylskåpet till en scrumboard :) Jag misstänker dock att tonåringarna inte är lika pepp som jag är. Och om jag lägger ihop rollen som Product owner i jobbet plus morsa-rollen här hemma, är det nog risk för att det blir lite för mycket för "teamet". Men jag ska nog fundera vidare på hur jag ska få in tänket i hemmet. På nåt sätt ska det gå :D

  SvaraRadera