onsdag 7 december 2016

Sockors passform

När jag stickar sockor vill jag att de ska sitta tight på foten. Riktigt tight.

Anledningen till det är att jag använder mina handstickade sockor jämt. De är inte som ett par tofflor jag sätter på mig över strumporna när jag kommer hem, utan jag har på mig dem under skorna som vilka strumpor som helst. Mina fötter mår verkligen underbart av att få ha ylle direkt mot huden hela dagarna.

Du kanske tänker: Men hur kan hon få plats med strumporna i skorna?

Jo det finns några saker som måste uppfyllas för att det ska funka.

1. Sockorna bör stickas med lite tunnare garn. Fingering weight yarn fungerar bra, dvs ett garn som är c:a 400m/100g. På vintern använder jag ibland sockor av lite tjockare garn, ner mot 250m/100g kan också fungera om man stickar med smala stickor.

Mönster: Tula av Isfolket, Foto: Pia Kammeborn
2. Sticka gärna sockorna med en tight stickfasthet. Jag brukar normalt sticka sockor med 36m x 50varv för att få 10x10cm. På det viset töjer inte sockorna ut sig lika lätt och de blir betydligt hållbarare.

3. Se till att sockorna får bra passform. Om sockorna stickas c:a 2.5cm kortare och 2.5-3cm smalare än den fot den ska passa på, kommer sockan att sitta fast på foten och det är inga problem att ha dem i  skorna. Kanske inte finskor, men i alla fall promenadskor eller liknade.

4. Till sist men absolut inte minst! Se till att följa stickfastheten för det mönstret du stickar efter. Lita på att designern har tänkt ut hur sockan ska stickas för att få en perfekt socka.

Alla mina sockmönster är designade för att stitta som en smäck på foten, men då gäller förstås att följa stickfastheten. Både varv- och masktäthet. När man stickar strumpor med hälkil och hällapp från tån och uppåt är nog varvtätheten viktigast för att få en bra passform på sockan. Det här mönstret är konstruerat för påbörja hälkilen när sockan är 9 cm kortare än önskad längd. Om man då har varvtäthet på 40 varv/10 cm och mönstret rekommenderar 50 varv/10 cm kommer sockan att bli en cm längre än beräknat. Det är tillräckligt för att sockan ska kännas för stor. 

Jag tycker det är väldigt roligt att sticka sockor och jag har alltid en sockstickning med i västan utfall jag får några minuter över; då åker sockstickningen upp och jag kan sticka ett par varv istället för att fippla med mobilen. 

Om du är intresserad av att se vilka sockor jag har designat finns en länk här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar